| 2023. június. 21. | 4 perc olvasás

Bejelentette a következő évadot a Soproni Petőfi Színház

A szenvedély évadaként hirdeti meg 2023/2024-es szezonját a Soproni Petőfi Színház. Színpadra kerül Shakespeare klasszikusa, a Rómeó és Júlia, életre kel Néri Szent Fülöp filmből ismert legendája, és látható lesz az európai történelmet megváltoztató szabadságharcos, Jeanne d'Arc története is. Az évadzáró rendezvényen kiosztották az évad színésze díjat, amelyet Savanyu Gergely vehetett át, valamint az évad táncosa díjat, melyet Ruszlan Szojengosevnek ítéltek.

A társulat évadzáró ülésén Kóczán Péter, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, nem volt könnyű a tavalyi évad, de minden előadást sikerült bemutatni.

- Nagyon nagy öröm volt megtapasztalni, hogy egy olyan társulat részeként dolgozhattunk ügyvezető társammal ebben az elmúlt 9 hónapban, ahol alapvetően azt határozta meg a hétköznapokat, hogy megoldjuk a problémákat, előrébb vigyük az ügyeket. Minden nehézség és változás ellenére úgy érzem, hogy sikerült végigvinni az évadot, minden bemutatót megtarthattunk. Öröm volt, hogy a város részéről is érezhettük a támogatást, együttéreztek velünk, drukkoltak a színháznak – mondta el Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron ügyvezető igazgatója.

Az évadzárón jelen volt dr. Simon István alpolgármester és dr. Farkas Ciprián polgármester is.

- Sopronban a kultúra és művészetek iránti szeretet, szenvedély mindig hangsúlyosan megjelent. Évszázadokra visszamenőleg a soproni polgárság mindig művészetpártoló volt. Azóta is a kultúra nagyon hangsúlyosan jelen van a városban. A kultúra városa is vagyunk, ennél fogva korántsem mindegy, hogy a színház milyen évaddal és repertoárral tudja kiszolgálni a soproni közönség kulturális étvágyát – emelte ki a polgármester.

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta: olyan évadot állítottak össze Eperjes Károly művészeti vezetővel, amely méltó Sopron város polgári hagyományaihoz, hordozza a klasszikus, polgári színjátszás értékeit, az egyetemes és magyar kultúra lelkeket megemelő történeteit, azok hatását, örök érvényű, mára is vonatkozó gondolatait, üzenetét. Amikor közös öröm, szenvedély a nézővel, alkotóval együtt a színház csodájában jelen lenni, közösen megteremteni azt.

A szenvedély évada a többi között szól Shakespeare mindent elsöprő szerelmi történetéről, Néri Szent Fülöp hitéről, szellemiségéről, amikor jónak lenni csak választás kérdése. Beszél arról, hogy az 1956-os forradalomban a puskaropogás közben is ott lebegett a szabadság és a szerelem elsöprő erejű géniusza. Megmutatják ezt az érzést egy remek, magyar népszínműben zenével és tánccal is, s láthatnak a nézők a színpadon olyan világhírű történetet, amikor egy 18 éves parasztlány elszánt szíve országot fordított ki a sarkából egy reménytelennek tűnő korban. Szinte mindegyik történet a szenvedély, a lélek erejének szimbóluma, s az alkotók úgy érzik, ez talán még soha nem volt olyan fontos a színháznak és a közönségnek, mint ma.

Úgy állították össze az évadot, hogy kínálnak lélekemelő előadásokat középiskolás, felsős, alsós és óvodás bérletben, szeretnének családi, közösségi élményt nyújtani több korosztálynak. Folytatják Németh Ervin dramaturg vezetésével a színházi nevelési programjukat, valamint tervezik az Ádámok és Évák Ünnepének diákságot megmozgató elkészítését jövő év elején. A társulat színészeire, a Sopron Balett munkájára továbbra is számítanak, s melléjük érkeznek majd fiatal tehetségek a kaposvári egyetemről. Mindemellett országosan ismert művészek szintén feltűnnek majd a produkciókban. Rendez Sopronban Nagy Viktor, Eperjes Károly, Kéri Kitty és Kiss József is. 

 

A felnőttbérletben az évadot William Shakespeare Rómeó és Júliája nyitja Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas művész rendezésében a tervek szerint szeptember 23-án. Novemberre tűzték ki Kiss József Az angyalok nem sírnak című színművének premierjét, ez a Jászai-díjas szerző irányításával készül. Jean Anouilh A pacsirta című drámája – amely Jeanne d'Arc történetét mutatja be – felnőttbérletben kamarakörülmények között tekinthető meg Kéri Kitty rendezésében decemberben. Vajda Katalin Legyetek jók, ha tudtok című zenés játéka, amely Luigi Magni és Bernardino Zapponi filmje alapján készült, Nagy Viktor Jászai Mari-díjas, érdemes művész rendezésében kerül színpadra jövő januárban. Szigeti József–Horváth Z. Gergely A vén bakancsos és fia, a huszár című népszínművét Eperjes Károly állítja színpadra márciusban. A szezont Zerkovitz Béla–Szilágyi László Csókos asszony című csupa élet, csupa játék operettje zárja áprilisban. Ez az évad az ifjúság számára is élvezhető, az alkotók nagy gondot fordítottak erre. A felsősöknek és a középiskolásoknak mind az öt nagyszínpadi előadást kínálják bérletben, valamint bemutatnak a felsősöknek egy iskolai térben játszott színházi nevelési előadást, illetve a középiskolásoknak – regisztrációhoz kötve – egy kamaraszínházi játékot.

 

Az alsósoknak és az óvodás korosztálynak szóló bérletben látható Csukás István–Bor Viktor–Berkes Gábor–Sajdik Ferenc Pom Pom, avagy Gombóc Artúr a világ körül című zenés meséje, a Rátonyi Róbert Színház vendégjátékaként Kökényessy Ági rendezésében szeptembertől. Ugyancsak ennek a korosztálynak szól - a Zsadons Produkcióval együttműködésben készülő - Thomas Jorda–Pavel Singer Hamupipőke című zenés mesejátéka a Jászai-díjas Zsadon Andrea rendezésében novembertől. A Sopron Balett a Harangozó-díjas Demcsák Ottó és Alekszej Batrakov koreográfusok vezetésével tavasszal egy mesebalettel ajándékozza meg a gyerekeket..

 

Legnépszerűbb cikkek