| 2021. március. 19. | 3 perc olvasás

Bejutott a Final Fourba a Sopron Basket!

Történelme során negyedszer is négyesdöntőt játszhat a Sopron Basket. A női kosárlabdacsapat ma este a Lyon elleni második mérkőzését vívta meg. A házigazda együttes ugyan kikapott, de jobb pontarányának köszönhetően ismét bejutott a Final Fourba. A négy között a Sopron azzal a spanyol Avenida Salamancával játszik majd, amelynek Roberto Iniguez az edzője. Iniguez két évig Sopronban dolgozott és két Final Fourba vitte be a magyar csapatot.

Az első meccs képe alapján vártnál jóval nagyobb izgalmak közepette, de a Sopron Basket kivívta az Euroliga négyes döntőjébe kerülést. A soproniak 75-62-es vereséget szenvedtek az oda-visszavágós negyeddöntő párharc második mérkőzésén, az első találkozón megszerzett 28 pontos előnyükből azonban 15-öt így is megőrizték és 156-141-es összesítéssel megnyerték a párharcot. A Sopron Basket fennállása során negyedik alkalommal szerepelhet az Euroliga négyes döntőjében.

Az első mérkőzésen 28 pontos előnyt szerzett a Sopron Basket az oda-visszavágós párharcban. A Lyon ekkora hátrányban veszíteni való nélkül játszhatott és ez már az első percekben éreztette hatását. Három triplával 6-6 után lépéselőnybe került a francia gárda. Sorrendben Marine Fauthoux, Marina Johannes és Aleksandra Crvendakic volt eredményes távolról. Érezhetően megfogta a soproni csapatot ez a kezdés. A legnagyobb differenciát az első szakaszban 19-8-nál rögzíthettük, de Megan Walker, Gabby Williams és Briann January találatai 19-14-re felhozták a Sopront. A második szakasz elején Walker triplája már 9-0-s soproni futást jelentett és 19-17-nél úgy tűnt, hogy a magyar csapatnak sikerült megfognia a mérkőzést. A folytatásban azonban óriási erőket mozgósítva ismét a Lyon került fölénybe. Kiemelkedő dobóformát mutattak a vendégek, a félidőig a 10 triplakísérletükből 7 sikeres lett, a duplákat tekintve pedig 20-ból 12 volt ez az arány.

A második szakasz közepén gyorsan nőtt a differencia a felek között. A Lyon legnagyobb előnyét 43-23-nál rögzíthettük. Ekkor összesesítésben már csak nyolc ponttal járt előrébb a Sopron. Magyar oldalon a 38 mezőnykísérletből 13 ért célt az első félidőben és ebből mindössze két sikeres tripla volt. Lélektanilag meghatározó, hogy ezek közül az egyik éppen a nagyszünet előtti utolsó másodpercekben született. Walker hármasa ugyanis 49-35-re visszahozta a soproniakat. Ez pedig azt jelentette, hogy a második szakasz kritikus percei után a félidőre mégis 14 pont megmaradt az előnyből. A harmadik negyed elején tovább erősítette a nyomást a Lyon. Johannes már a negyedik hárompontosát szerezte. Az összesítést nézve legközelebb January technikaija után 59-37-nél jártak. Ekkor ráadásul támadhattak is még egyet a vendégek és Ingrid Tanqueray jó pozícióból vállalhatott triplát, de a labda leperdült a gyűrűről. Ez volt a mérkőzés fordulópontja.

A 22 pontos hátrányból a legjobb soproni meccsét játszó Walker újabb meghatározó triplájával kezdte meg a felzárkózást a házigazda. A harmadik negyed hajrája egyértelműen Gáspár Dávid tanítványainak sikerült jobban. Egészen pontosan 13-4-es sorozattal 63-50-re zárkózott fel a magyar csapat. Bár a játékrész közepén hatalmas izgalmakat élhettünk át, de végül egy ponttal még meg is nyerte a harmadik etapot a Sopron. A záró szakasz négy francia ponttal indult, így 67-50-re újra ellépett a Lyon. Ismét volt labdájuk a 20 pontos különbséghez, de ezzel nem éltek. Fáradni látszott a vendég gárda és minden egyes másodperc, amivel közelebb kerültünk a mérkőzés végéhez, a Sopronnak kedvezett. Amikor 71-54 után Walker és Fegyverneky 71-59-re visszahozta magyar csapatot, eldőlni látszott a továbbjutó kiléte. Az utolsó három percbe lyon-i időkérés után erről 71-59-es állásról fordultak a felek. A hajrában 15 pontnál nagyobb előnyt nem tudtak kialakítani a vendégek, így ekkor már nem forgott veszélyben a továbbjutás. Egy felfokozott mérkőzésen végül 75-62-es vereséget szenvedett a Sopron, mely így 15 pontot megőrzött előnyéből és kivívta a Final Four-ba jutást.

Az Euroliga négyes döntőjét április 16. és 18. között rendezik. Az elődöntőben a Sopron Basket ellenfele a Perfumerias Avenida Salamanca lesz, akik a Spar Gironát 145-131-es összesítéssel búcsúztatták.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek