Beköszöntött a hanuka ünnepe

Hanuka alkalmából gyújtott gyertyát Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, Büchler András a Soproni Zsidó Hitközség elnöke és Heisler Andrással, a Mazsihisz elnöke az új utcai Zsinagógában.

A nyolc napon át égő gyertyák a reményt jelképezik. A mostani nehéz időkben talán még nagyobb szükség van arra, hogy higgyünk a hit és az összefogás erejében. Sopron gazdag zsidó hagyományokban és kulturális emlékekben, amiket meg kell őrizni - tájékoztatott közösségi oldalán Dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere. 

Chánuká ünnepe kiszlév hó 25-én kezdődik (idén december 10.-én este), és nyolc napig tart. Annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Mákkábeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban. A harc polgári i. e. 165-ben a Jeruzsálemi Templom visszafoglalásával ért véget. A győzelemmel helyreállt Izrael szuverenitása is. A “chánuká” azt jelenti: “felavatás”, s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek. ( Forrás: zsido.com)

Legnépszerűbb cikkek