| 2021. március. 13. | 1 perc olvasás

Belvárosi séta 12 pontban

Rendhagyó kalandjátékot szervez a Pro Kultúra és Soproni Hagyományőrző Huszár Egyesület március 15-e alkalmából. A huszárjárás a korlátozó intézkedéseket figyelembe véve hívja a belvárosba a soproniakat, ahol 12 feladvánnyal fognak találkozni.

Az idén csendes főhajtások várhatóak csak március idusán, rendezvényt nem lehet tartani a járványhelyzetre tekintettel. Rendhagyó módon emlékezik a hősökre a nemzeti ünnepen a Pro Kultúra és a Soproni Hagyományőrző Huszár Egyesület. Március 15-én délután 2-6 között bárki végig járhat egy 12 feladványos belvárosi „kalandjátékot”,

Az elmúlt években nagy érdeklődés övezte a huszáros családi napjainkat. A járványhelyzet miatt idén egy belvárosi sétára invitáljuk a soproniakat. Az ehhez szükséges menetlevelet a Liszt Központ előtti teraszon kapják kézbe az érdeklődők, a 12. állomás pedig az Orsolya téri Huszármúzeumnál lesz. Mindenki a maga tempójában és a maga útvonalán járhatja végig a helyszíneket – mondta Szekeres Kriszta, szervező, a Pro Kultúra Sopron közművelődési munkatársa.

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület a 9. Nádasdy huszárezred hagyományainak ápolója. Ez az ezred 1884-tõl, 1914-ig, 30 évet töltött Sopronban, a városi élet meghatározója volt. A szervezet március 15-e alkalmából a járvány előtt a soproni és Sopron környéki óvodákban tartott bemutatókat, most pedig az ünnepi sétán, több helyszínen a tagok lesznek a sétáló polgárok segítői.


Fotó: Pro Kultúra Sopron Facebook oldala

1848 tavaszán a soproni evangélikus diákok 15 pontban sorolták fel „reformkívánataikat”. Az egyik pontban „Testgyakorló intézetnek, kapcsolva egy vívóiskolával, minél előbbi felállítását” követelték. A kardvívás megtekintésére és gyakorlására bárkinek lehetősége lesz, aki benevez a kalandjátékba.

A 12 pont a reformkori Sopron és annak lakói körül jár végig – lassú léptekkel is 30-45 perc alatt bejárható. A végcél a Huszármúzeum, ahol a sikeresen teljesítők „obsitlevelet” kapnak. 

Borítókép; SopronMédia archív 

Legnépszerűbb cikkek