| 2018. december. 12. | 2 perc olvasás

Bemutatják a Pál utcai fiúk titkait Sopronban!

Vajon hogyan éltek a kis srácok az 1900-as éveke elején? A Pál utcai fiúk világát modern eszközökkel bemutató tárlat segítségével erre a kérdésre is választ kaphat az érdeklődő! A kiállítást szerdán nyitották meg, a Soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban.

- A kiállítást 2017-ben, a regény születésének századik évfordulója kapcsán mutatták be, és azóta nagyon hosszú utat járt be hazánkban, és külföldön egyaránt – mondta Ősze Erzsébet gyermekkönyvtáros a kiállításról.

- A tárlat 11 tablóból áll, amelyek ízig-vérig beavatnak minket a Pál utcai fiúk világába – emelte ki a gyerekkönyvtáros, majd rögtön hozzáfűzte: de nem szokványos módon. A tárlat például bevet modern eszközöket is annak érdekében, hogy megragadja a gyermekek figyelmét – például, van olyan tabló, amelyen QR-kódok is találhatóak. - Ha ezt a nebulók beolvassák a telefonjukkal, kalandozhatnak az 1900-as évek elejének Budapestjén, a regény helyszínein, amelyek ma is léteznek. Így a Grundra is ellátogathatnak – fejtette ki Ősze Erzsébet. - De megismerhetik a regény megszületésének körülményeit, hiszen tudjuk, hogy Molnár Ferenc saját gyermekkorából merített ihletet, így szinte valós gyermektörténetekbe engedhet betekintést az érdeklődő.

- A 11 tabló segítségével megismerhetjük a rendkívül sikeres, 37 nyelvre lefordított regény utóéletét, így a filmfeldolgozásaiból is láthatunk részleteket – mondta a gyermekkönyvtáros. A Pál utcai fiúk számos filmfeldolgozása között akadt idegen nyelvű is, de a legnevesebb talán Fábry Zoltán munkája, amelyet Oscar díjra is jelöltek. - A QR-kódos megoldásnak köszönhetően a gyermekek előtt a függöny is lehull, és betekinthetnek a regény egy másik népszerű feldolgozási variánsába, a színházi előadásokba – osztotta meg velünk Ősze Erzsébet.

A tárlat bemutatja, hogy mi bújt meg az 1900-as évek elején egy gyermek táskájában, zsebében
A tárlat bemutatja, hogy mi bújt meg az 1900-as évek elején egy gyermek táskájában, zsebében

A tárlat azonban más rendhagyó eszközökkel is segít a gyermekeknek abban, hogy betekinthessenek az akkori lurkók mindennapjaiba. - Az egyik paravánon van egy zseb, ami Csónakos, a regény egyik szereplője zsebének másolata – avatott be minket az érdekességbe Ősze Erzsébet. - Ezáltal az érdeklődők teljes valójában meg tudják nézni, hogy akkoriban mit rejtett egy fiú zsebe. Hiszen akkoriban a tárolóalkalmatosságban rejlő eszközök sora bizony nem merült ki a mobiltelefonban! - fűzte hozzá.

A kiállítás január 19-ig tekinthető meg, a Széchenyi István Városi Könyvtárban, nyitvatartási időben. A szervezők csoportok jelentkezésére is várnak, így a gyermekek rendhagyó irodalomóra keretében mindent megtudhatnak a Pál utcai fiúkról!

A kiállítás a Nemzeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum és a Móra Kiadó Zrt. közös együttműködésében valósult meg.

Legnépszerűbb cikkek