| 2019. szeptember. 13. | 2 perc olvasás

Bemutatják a térség horvátságának történelmét

A térség horvátságának kultúráját, mindennapjait bemutató, interaktív elemeket is tartalmazó kiállítás nyílt pénteken a kópházi községháza épületében. A tárlat egy komplex fejlesztési program része, amelynek fő célja a térség nemzetiségei közötti kapcsolat szorosabbra fűzése.

A tárlatot ünnepélyes megnyitó során adták ár. A rendezvényen Grubits Ferenc, Kópháza polgármestere kiemelte, ez a tárlat turisztikai látványosság és közösségi tér is egyben, amely közelebb hozza egymáshoz a térség nemzetiségeit.  

- Bemutatja a nyugat-magyarországi horvátság történetét, szokásait, zenéjét, illetve minden olyan kapcsolódó részt, amelyet egy hagyományait szerető közösség ápolhat és magában foglalhat – emelte ki dr. Payrits Ferenc, a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke.

A nemzetiség számára különösen fontos ez a tárlat, ugyanis ezáltal először mutathatja be átfogóan a magyar horvátság történelmét – így rávilágít arra is, hogy milyen fontos szerepet játszottak a térség közösségi és kulturális életében.

- A dráva-menti horvátok 700 éve élnek ezen a vidéken – mondta Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. - Ebből látszik, hogy évszázadok óta nagyon jó viszonyban élnek a magyarokkal. Az is bebizonyosodott e rendkívül széles időintervallum alatt, hogy a horvátok lojális, hű és tettrekész állampolgárai Magyarországnak – fűzte hozzá.

A kiállítást a szakértők sikertörténetnek írták le: ugyanis egy olyan összefogás áll mögötte, amelynek célja, hogy előremutatóan ápolja a múlt tradícióit. - A kormány, Kópháza és az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület együttműködésének köszönhetően jöhetett létre ez a tárlat, amely bemutatja a térségi horvát nemzetiség értékeit – emelte ki Barcza Attila, Sopron és Térsége országgyűlési képviselője. - Külön öröm, hogy ezt egy olyan ünnepségen tudjuk átadni, ahol Horvátország és Magyarország, valamint a térség több településeinek lakosai is képviseltetik magukat – osztotta meg velünk.

A rendezvényen beszédet mondott Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja is, aki kiemelte: a múlt értékének megőrzése rendkívül fontos feladat, különösen egy olyan kultúra esetén, mint a horvátok, akik nagyon fontos szerepet játszanak a Kárpát-Medence múltjában és jelenében egyaránt.

A kiállítás egy olyan horvát közösségi rendezvénysorozat amely, amely augusztus 15-én indult és szeptember 28-án fejeződik be egy háromnyelvű zenés gálával.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek