| 2023. április. 1. | 2 perc olvasás

Húsvéti ámulat és törékeny művészet a Hegykői Csipkeházban

Írókával varázsolt csodák, formákra rácsodálkozó gyermekszemek, az emberi leleményességet és a magyar hagyományokat felismerő felnőttek: ez a Hegykői Csipkeház szombati napjának mérlege. Tojásfestés, höveji csipke és régi húsvéti képeslapok kiállítása nyújtott tartalmas kikapcsolódást.

- Az iparművészet kultúránk része, ami a Fertő-parton élők lelkületében és kulturális közegében különösen fontos helyet foglal el. Bár a nagyszüleink még jobban megélték a régi magyar szokásokat, Hegykőn tudják, hogy nem szabad a hagyományokat elveszíteni. A hosszú évek munkájával kialakított Csipkeház is jó példa erre - mondta Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője szombaton a Hegykői Csipkeházban, miután Póczáné Németh Alojzia, a Szigethy Istvánné Csipkeház Alapítvány elnöke köszöntötte a vendégeke,t és az évad megnyitására kérte a politikust. Egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, a húsvét alkalmából szerveztek a csipkekiállítás mellé tojásfestő bemutatót és régi képeslapkiállítást az alapítvány munkatársai, s a nagy számban érkező érdeklődők a tojások díszítését, a hagyományos írókázást ki is próbálhatták. 
 

fotó: Griechisch TamásA Győrből érkezett Kóczánné Ács Szilvia tojásfestő és csuhébaba-készítő népi iparművész türelmesen és nagy odaadással mutatta, magyarázta a hagyományos tojásdíszítés fogásait. Tizenöt évesen szeretett bele e törékeny művészetbe; a győri Hopp Erzsébethez járt gyermekként szakkörre, és ott sajátította el az írókázás mesterségét. A Csipkeház vendégeinek is megmutatta a speciális szerszámokat, alapanyagokat, a forró méhviaszba mártott íróka helyes tartását, tanácsokat adott és mintákat mutatott. Nem csak a gyerekek és nem csak a hölgyek követték ámuló szemekkel mozdulatait...

fotó: Griechisch TamásA Hegykői Csipkeház tulajdonosa, Cseh Zoltánné a háttérből figyelte mosolyogva a tavaszi zsongást az öreg ház falai között. A gyönyörűen felújított épület -, amiben az édesanya, Szigethy Istvánné höveji csipkemunkái vannak kiállítva - megtelt érdeklődőkkel, akiket a jó idő a  ház mögötti fűszerkertbe és a régi szerszámokat bemutató pajtába is kicsalogatott...
-  Várjuk a tavaszt és várjuk már nagyon a vendégeket. Bár a Csipkeház hivatalosan május elsején nyit, szeretjük együtt megünnepelni jeles napjainkat, ezért mindig szervezünk ilyenkor külön programokat. A húsvét hagyományaihoz jól illik a tojás és a tojásfestés,  Kóczánné Ács Szilvia  pedig járt már nálunk, és nagy sikere volt. Szeretnénk maradandó élményeket nyújtani a hozzánk betérőknek, és persze szeretnénk megmutatni azt is, hogy tavasszal is szép a Csipkeház - mondta el Cseh Zoltánné. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek