| 2017. december. 12. | 1 perc olvasás

Bemutatták A soproni evangélikus gyülekezet évszázadai című kiállításkatalógust

Kedd este az Evangélikus Gyülekezeti Ház Nagytermében került sor „A soproni evangélikus gyülekezet évszázadai" kiállítás katalógusának a bemutatójára, melynek apropóját a reformáció 500. évfordulója adta. A magyar és német nyelven is megjelenő kötetet Tóthné Szlavkovszky Mariann és Dr. Krisch András írta és szerkesztette. A kiadvány egy év munka után készült el.

Magyarország legrégebbi evangélikus gyülekezete a soproni, így ez az ősi múlt is kötelezi a gyűjtemény ápolására illetve annak bemutatására nyomtatott formában is, hangzott el a kiállításkatalógus könyvbemutatóján. Az állandó kiállítás 2015 októbere óta látható az Evangélikus Gyülekezeti Ház földszintjén.

A kiadvány magyar és német nyelven jelent meg.  A kötetet Tóthné Szlavkovszky Mariann muzeológus és Dr. Krisch András, a  Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteményeinek vezetője írta és szerkesztette.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, Tóth Károly a Soproni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze illetve Holger Manke a Soproni Evangélikus Egyházközség német lelkésze is köszöntő beszédet mondott. A kötetet Gálos Miklós, az Iparművészeti Múzeum Ötvösfőosztályának vezetője ismertette.

Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a katalógus tartalma gazdag és értékes, mely egy olyan szellemi értéket testesít meg, amely az utókor számára is fontos információkat tartalmaz, megelevenítve a reformáció 500 éves történelmét, mely összekapcsolódott Sopron történetével is. Megköszönte az alkotóknak a munkát, mellyel nem csak az evangélikus egyház, hanem Sopron városa is gazdagodott.

Tóth Károly igazgató lelkész köszöntőjében elmondta, hogy a mostani gyűjteménykatalógus bemutatója az evangélikus gyűjteményeknek az ünnepe, és köszönet mondás a támogatóknak is. Komoly gyűjtési és adományozási folyamat eredménye ez a kiállítás, mely több évszázadra nyúlik vissza. A kötet sokféle tudást, emléket foglal magába és gyűjt össze különböző személyekről, tárgyakról és korszakokról.

Az exkluzív kiadvány a Reformáció Emlékbizottság, a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyűjteményi Tanácsa, Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a német követség támogatásával készült el.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek