| 2020. március. 8. | 1 perc olvasás

Bemutatták a Soproni Múzeum kiállítótereinek nőalakjait

A Soproni Múzeum kiállítótereinek nőalakjai elevenedtek meg az intézmény nemzetközi nőnap kapcsán szervezett tárlatvezetésén. A sok évszázadot átfogó bemutató során olyan érdekességekre is fény derült, amelyeknek köszönhetően városunk nőalakjai nem csak a hölgyek, de a férfiak érdeklődését is felkeltették.

- A római kortól egészen a XX. századig bemutattuk az érdeklődőknek azokat az érdekes életű hölgyeket, akik kötődnek Sopronhoz - emelte ki Takács-Iváncsics Zsuzsanna, a Soproni Múzeum múzeumpedagógusa. 

A szakértőtől megtudtuk: a XX. századig a nők nem igazán tudtak bekapcsolódni a politikai életbe - az ő szerepük az anyaságot, a feleség feladatköreit és a háztartás vezetését jelentette. - Mi azonban a mostani tárlatvezetés során több különleges nőt is kiemeltünk. Ők ugyan kevésbé ismertek még a városunkban lakók előtt is, de életútjuk bebizonyította: a letűnt korok női is gazdagították különleges és tevékeny életútjukkal Sopron és környéke történelmét. A rabszolgáktól egészen a királynőkig bemutattunk egyéniségeket - emelte ki a múzeumpedagógus.

A program során különös figyelmet kapott például az a vitrin is, amelyben Liebhardt Lujza (1828-1899) és Eisler Fanny (1810-1844) tárgyai ékeskednek. - Ezek a tárgyak segítenek abban, hogy ne csak a szövegek beszéljenek a múlt hölgyeiről. Ezek a finom, míves cipők és legyezők bemutatják, hogy a hölgyek akkor is mennyire törekedtek az elegáns és igényes megjelenésre - világított rá Takács-Iváncsics Zsuzsanna.

A program a hölgyeket elkísérő férfiakat is lebilincselte: megbizonyosodhattak arról, hogy a nők mennyire sokszínű és tevékeny szerepet játszottak Sopron és környéke történelmében is, ugyanis a nők mindig különlegesek és legfőképpen nélkülözhetetlenek.

Legnépszerűbb cikkek