| 2021. szeptember. 3. | 1 perc olvasás

Bemutatták az Őrtüzek nyugaton című filmet

Szeptember 3-án este a Pannonia Hotelben - díszbemutató keretében - láthatta a közönség Harcsa Béla dokumentumfilmjét, amely az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés hőseinek, a Rongyos Gárda tagjainak a történetét dolgozta fel.

Sok érdeklődő gyűlt össze pénteken kora este a Pannonia Hotelben a Rongyos Gárdáról készült film díszbemutatóján. Őket Brummer Krisztián, a polgármesteri iroda vezetője is köszöntötte. A film a nyugat-magyarországi felkelésről szól, arról a hőstettről, ami révén Sopron és nyolc másik település magyar maradhatott. 1921-ben a Prónay Pál és Héjjas Iván által vezetett néhány száz felkelő próbálta megakadályozni, hogy Ausztria megszerezze Nyugat-Magyarországot. Bár céljukat nem érték el, ez a konfliktus vezetett a decemberi népszavazáshoz, amelynek idén ünnepeljük a centenáriumát. 

A film rendezője, Harcsa Béla 52 perces alkotásában a fikciós jelenetek egy részét az eredeti helyszíneken forgatták, például a Pannonia Hotel teraszán. A rendező több szakértőt is megszólaltatott a témában. Láthatunk riportokat dr. ifj. Sarkady Sándor, Raffay Ernő és Bottlik József történészekkel, illetve dr. Tóth Imrével, a Soproni Múzeum igazgatójával és történészével is.
A film díszbemutatóján Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra közművelődési munkatársa beszélgetett a mozgókép készítőivel, illetve a szakértőkkel. 


Fotók Riba Szabolcs

Legnépszerűbb cikkek