| 2021. április. 22. | 3 perc olvasás

Bence soproni filmeket készít

Városunk kiemelkedő tehetségei közé tartozik Sipos Bence, aki méltán nyerte el két alkalommal is az önkormányzattól a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat. A fiatal művész most teljes erőbedobással készül az akadémiai pályára.

Bence Szentesen született, de a középiskolát már városunkban végezte. A Soproni Egyetem Benedek-karának kommunikáció és média szakképzésén ragadta meg a mozgókép elkészítésének komplexitása. Azóta folyamatosan bővíti az ismereteit: először a Kaposvári Egyetem képalkotás szakán végezte el a mozgóképkultúra és média szakirányt, majd beiratkozott az ELTE filmtudomány mesterszakára, ahol most elsőéves. A fiú Sopronban talált otthonra. Az itt töltött évek során annyi pozitív impulzusban részesült, hogy szeretne ebből valamit visszaadni: ismeretterjesztő és dokumentumfilmjei témáit úgy választja meg, hogy mindenképpen kötődjenek Sopronhoz. Váratlan vár a határon című alkotásáért még 2018-ban megkapta a 25. Országos Diákfilmszemle Fiatal filmes kategóriájának fődíját. A film rendezője és vágója is Bence volt, az operatőri feladatokban Halász Gábor csoporttársa segített neki.

-A 15 perces filmben a Taródi vár történetét igyekszem elmesélni – tudtuk meg Bencétől. – Sokan „bolondvárnak” hívják az elképesztő mérvű alkotást, az én célom azonban az volt, hogy bemutassam: egy lehetetlennek tűnő álom megvalósítása nem pénz, hanem eltökéltség és kitartás kérdése. A dokumentumfilm megjelenése óta többen is visszajelezték, hogy csak az építmény megtekintése miatt látogattak Sopronba.

Az ösvényen járva című dokumentumfilmmel Bence egyedül képviselte egyetemét az Országos Művészeti Diákköri Konferencia (OMDK) mozgóképes tagozatán.

-Ez az alkotás a magyarországi buddhizmusról szól, egy részét a soproni közösségi központban, másik részét A Tan Kapuja Buddhista főiskolán forgattam – folytatja Bence. – Eredeti elképzelésem az volt, hogy a filmmel a vallásközi párbeszédet erősítem, ahol minden világvallás szóhoz jut, azonban hamar rájöttem, hogy egy OMDK nevezéshez ez túl tág téma. Hargitai Gábor segítségével Sopronban több közösségi tagot is megszólítottam, hiszen egy vallást, filozófiát az emberen, a személyes megéléseken keresztül lehet a leginkább megismerni. A film végkicsengése az, hogy nem az számít, milyen felekezethez tartozol, mert ha az együttérzés, a szeretet, a másikkal való törődés megvan benned, akkor már jó úton jársz.

A fiú harmadik Sopron és környékéhez kötődő alkotása a diplomafilmje, a Le a bikával! volt. A kisfilm behatóan vizsgálja többek között a fertőrákosi Mithraeumot és annak történeti közegét.

-Régóta foglalkoztat a téma, és szerettem volna, ha egy olyan avatott személy osztja meg velem a tapasztalatait, aki fiatalkora óta ezzel foglalkozik – avat be a készítés körülményeibe a fiú. – Így találtam meg T. Szabó Csaba erdélyi ókortörténészt. A forgatás helyszíne az óbudai Symphorus Mithraeum volt. A filmet a „Best of diploma” kiállításon is bemutatták a RIPPL Galériában, Kaposváron, és számos hazai filmfesztiválon is részt vett.

Az eltökélt fiatalember a dokumentumfilmek mellett kísérleti filmeket is készített többnyire 3D animációs módszerrel. Növekvő című alkotása a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon bekerült a legjobb öt közé. Tavaly szeptemberben a Fuga – Budapesti Építészeti Központban, a Budapest Design Week keretén belül csoportos kiállításon mutatták be „tér & forma”, valamint „fény-árnyék” című, Moholy-Nagy László által inspirált kísérleti animációs alkotásait.

Az utóbbi egy évben Bencének filmforgatásra nem nagyon adódott alkalma, viszont az online oktatásból is igyekszik előnyt kovácsolni: felvett annyi tantárgyat, amennyit csak tudott, hogy az utolsó két félévben valamivel könnyebb legyen a dolga. A komoly fiút egyre jobban foglalkoztatja a természetvédelem, ezért a következő alkotása valószínűleg egy ismeretterjesztő film lesz a hegyekről és a hegycsúcsokról. A nyersanyagot már nagyjából másfél éve leforgatta külföldi helyszíneken, az utómunka azonban még várat magára. Célja a figyelemfelhívás, elgondolkodtatás: ha így folytatjuk, felbecsülhetetlen természeti értékeink pusztulnak el. Váltsunk irányt, mert az ember által okozott károk visszafordíthatatlanok. Bence távlati terve az, hogy az ismereteit továbbadja: szívesen foglalkozna tudományos szinten a filmmel, ezért a mesterképzés elvégzése után szeretne részt venni egy doktori programban. Életét a későbbiekben Sopronban képzeli el.

Legnépszerűbb cikkek