Benedek Elek-emléknap az egyetemen

30 éve vette fel Benedek Elek, a nagy mesemondó nevét a Soproni Egyetem pedagógiai kara. Ebből az alkalomból háromnapos ünnepséget rendeztek, amelyen Benedek Elek leszármazottjai és az intézmény korábbi vezetői is részt vettek.

Három évtizede született meg a döntés, hogy Benedek Elek nevét viselje az akkori Soproni Óvóképző Főiskola. Ebből az alkalomból jubileumi emléknapokat rendezett a Benedek Elek Pedagógiai Kar.
- 1990. július elsején a korábbi óvó-képző intézet Soproni Pedagógiai Főiskolává vált. Ezek után első feladatunknak tartottuk a névválasztást. Benedek Elekre esett a választásunk. Közel két éven át tartottak az előkészületek, és főigazgató-helyettesként ezt a munkát én irányíthattam – mondta el Tóth Mariann, a Soproni Óvóképző Főiskola nyugalmazott főigazgató-helyettese.

Fotó: Griechisch Tamás


Az ünnepség résztvevőit prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora köszöntötte. Mint elmondta, az évforduló alkalmat ad arra, hogy visszagondoljunk a múltra, a nehézségekre és az örömökre és mindenre, ami a kart éltette, építette és egységé kovácsolta. – Tamási Áron úgy fogalmazott, hogy azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. A Benedek Elek Karunk ebben az épületben, ezen az egyetemen, azt hiszem, jól érzi magát. Egy olyan környezetben és olyan feladatokkal, amely talán a legszebb a világon, hiszen a kisgyermeknevelést választották hitvallásuknak – fogalmazott prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Bardócz Orsolya, Benedek Elek ükunokája előadóként volt jelen az eseményen. Kérdésünkre elmondta, hogy nagy megtiszteltetés, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár Benedek Elek leszármazottjának lenni.

 

Fotó: Griechisch TamásPolgármesteri elismerő oklevelet adott át az évforduló alkalmából dr. Farkas Ciprián nevében dr. Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető. Emellett átadták a Benedek Elek Jubileumi Emlékérmeket. Az ünnep részeként emléktáblát avattak és megkoszorúzták Benedek Elek szobrát. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek