| 2021. február. 23. | 2 perc olvasás

Berzsenyis diákok az Estöri Történelmi Verseny döntőjében

28 csapat, köztük négy külhoni magyar középiskolás együttes versengett a döntőbe jutásért az Estöri Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében február 19-én. Az Esterhazy Magánalapítvány által életre hívott verseny ötödik évada középpontjában a 19. század első felének története áll. A döntőbe a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium 10c csapata is bekerült.

A középdöntőben a résztvevők az előzetesen elkészített videóikkal és az azokhoz kapcsolódó prezentációikkal versenyeztek – ezek a reformkor kettős, feudális és az éppen csak kibontakozó polgári világát mutatták be – olvasható a verseny weboldalán közzétett beszámolóban. A járványügyi korlátozások miatt idén online járulhattak a zsűri elé 3 fős csapatok, és tíz-tíz perc állt a rendelkezésükre, hogy lenyűgözzék az ítészeket.

Az online videókonferencia formájában megrendezett egész napos középdöntőben 14 vidéki, 4 határon túli, valamint 10 budapesti csapat mérte össze erejét. Az idei verseny a 19. század első felének magyar történelmét helyezte középpontba. A diákok a korszak kiemelkedő egyéniségeinek portréin, történetein keresztül tanulmányozták a női és férfi szerepek megváltozását, és a középdöntőben egy, a témához kapcsolódó konkrét szituációt, jelenséget járták körbe kreatív munkáik segítségével – számolt be az estori.hu.

A versenymunkákban a kor legfontosabb témái közül a nőnevelés és a nők lehetőségeinek változásai, a járványok és az orvostudomány fejlődése több alkalommal is megjelent. A zsűri tagjai még egy 1847-es Budapest imázskampányba is betekinthettek, sőt a reformkori költőnők kapcsán ma is aktuális kutatási témával is találkoztak az egyik csapat prezentációjában.


Fotó: Esterházy Magánalapítvány

A karakterek közül többen is Teleki Blankát, József nádort, Kazinczyt, Petőfi állították vizsgálódásuk fókuszába, de kevésbé híres, viszont a kor szempontjából kiemelkedő karakterek bemutatásával is megörvendeztették a diákok a zsűrit. Az élő prezentációk során néhányan egyedi nézőponttal dolgozták fel választott témájukat, vagy jelmezbe öltözve helyezkedtek bele a karakterük személyiségébe, annak élethű megformálása érdekében – olvasható a beszámolóban.

A döntő résztvevői:

Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba 10b csapata
Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest 10b csapata
Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest 10a3 csapata
Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest 9a2 csapata
Szent Gellért Gimnázium, Budapest 10b csapata
Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium, Budapest 10b csapata
Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium, Kassa marai_10 csapata
Szilády Áron Gimnázium és Kollégium, Kiskunhalas 10a csapata
Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely bolyai_10 csapata
Pannonhalmi Bencés Gimnázium 10a2 csapata
Selye János Gimnázium, Révkomarom 10_1 csapata
Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 10b csapata
Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Sopron 10c csapata
Szigetszentmiklós Batthyány Kázmér Gimnázium 10a4 csapata

Borítókép; Esterházy Magánalapítvány

Legnépszerűbb cikkek