| 2020. február. 7. | 2 perc olvasás

Beszámoló az egyetemi életről

Öregdiákok tartottak előadásokat a pályaválasztás előtt álló fiataloknak a Széchenyi István Gimnáziumban pénteken. A diákok beszámolókat hallgathattak első kézből, hogy hallgatói szemmel milyen az egyetemi élet, mire kell odafigyelni gólyaként a felsőoktatásban.

Negyvenkettő öregdiák, húsz szakterületről tartott rendhagyó tanórát a Széchenyi István Gimnáziumban pénteken. Az orvosi karral, bölcsész szakokkal, kommunikáció és média szakiránnyal, de akár a közgazdaságtudományi képzésekkel is megismerkedhettek a diákok, a velük egyidős korosztály előadásában, mondhatni első kézből.

Az eseményen főként a 10. és a 11. osztályos tanulók vettek részt. A fiatalabbakat a fakultáció választásban segítették a prezentációk, míg az idősebbeknek inkább az intézmények között segített eligazodni egy-egy prezentáció.

„Kíváncsian érkeztem az öregdiákok beszámolójára, remélem segíteni fog abban a mai nap, hogy eldöntsem, mit szeretnék tanulni, mivel szeretnék foglalkozni a gimnázium utáni években. Érdekel a jog, de azon belül még nem döntöttem véglegesen, hogy melyik szak és egyáltalán melyik egyetem képzését válasszam” – mondta el várakozásait Hawkins Lili, tizedik osztályos tanuló.

Sokan voltak így ezzel, a megnyitón szép számmal vettek részt a fiatalok. Itt a program menetét ismertették, elmondták milyen témakörökben és mely egyetemekről hallhatnak a délután folyamán. Előzetesen mindenki feliratkozott már az őt érdeklő előadásokra, de arra buzdították a diákokat, bátran nézzenek meg több előadót is.

„A személyes beszámolók minden évben sikeresek, hiszen szívesen térnek vissza alma materükbe előadást tartani a korábbi Széchenyis diákok. Én is abban a reményben érkeztem ma, hogy bepillantást adhatok a választás előtt álló tanulóknak, hogy milyen az egyetemi élet itt Sopronban, illetve miért érdemes közgazdaságtan tanulni nekik is”-osztotta meg velünk Szekeres Dávid öregdiák, aki jelenleg a Soproni Egyetem kereskedelem és marketing szakát végzi.

Szekeres Dávid
Szekeres Dávid

„A tanári karral idén már hatodik alkalommal szerveztük meg ezt a délutánt növendékeinknek. Hisszük, hogy sokkal életszerűbb olyan emberek előadásában beszámolót hallgatni, akik tavaly még a gimnázium padjait koptatták. Ők személyes élményekről mesélnek és korban is közelebb állnak a hallgatóságukhoz, mintha mi mondanánk el, mire számítsanak.” – hangsúlyozta Egész Tamás, a gimnázium igazgatóhelyettese.

A résztvevőket köszönti Egész Tamás igazgatóhelyettes
A résztvevőket köszönti Egész Tamás igazgatóhelyettes

Egyetemeik bemutatására kétszer 45 perc állt rendelkezésükre az előadóknak. Ez alatt az idő alatt meséltek az egyetemi élet nehézségeiről és szépségeiről, a közösségi élményekről, a kollégiumi felvételi mikéntjéről, illetve az általuk hallgatott tantárgyakról is.

Legnépszerűbb cikkek