| 2021. december. 12. | 3 perc olvasás

Beszédes kincsek a Kárpáti malomban

Varázslatos mesebirodalomban találja magát az, aki belép a Kárpáti malomban található Kincsesházba. Itt minden egyes tárgynak lelke van, érződik rajtuk, hogy az őket megalkotó kézművesek a szívüket is beletették az alkotásaikba.

Márton Kriszina korábban Harkán népszerűsítette kézzel készített remekeit, és már akkor felmerült benne és kollégáiban, hogy a Soproni és Sopron környéki kézműveseknek szükségük lenne a hegykői Tornácoson kívül még egy értékesítési pontra.  A sopronbánfalvi vízi malom varázsa Krisztit már évekkel korábban magával ragadta, és vissza-visszajárt a helyszínre – megcsodálni az épületet, illetve beszívni a hely mágikus energiáit. Hamarosan álomból valóság lett, ugyanis ki tudta bérelni a háziorvosától, dr. Kárpáti Györgytől a teljesen felújított épület egy részét, ahol berendezte a Kincsesházat. A név találó: az itt lévő adventi koszorúk, babák, angyalkák, szappanok, gyertyák, hímzett lakástextilek és ínyencségek mindegyike valódi kincs: a magyar kézműves hagyományokat felelevenítő mesterek szívvel-lélekkel készült munkája.

– Zömében a Fertő-táj védjegyes kézművesei, illetve a védjegy várományosai kaptak helyet nálunk, de vannak olyanok is, akik nem környékbeliek, viszont valami utánozhatatlant képviselnek. Ilyen például az Irina Szappanmanufaktúra, a Kincses Kerámia Bükkzsércről, a Chlumetzky Kerámia Szolnokról vagy a Kolibri Fonal Jászszentandrásról – meséli Márton Krisztina, a Kincsesház vezetője. – November 1-je óta vagyunk itt, az adventi hétvégeken pedig a malom belső udvarát is megnyitjuk: kézműves foglalkozásokkal, programokkal várjuk a gyerekeket és szüleiket.

Kriszti családjában – a mezőkövesdi rokonságnak köszönhetően – mindig is jelen volt a hímzés. Ő maga 10 éves kora körül kezdett el vele foglalkozni, azóta is imádja a színeket, a fonalakat és a mintákat.

– A polgári foglalkozásom nővér – folytatja. – Úgy érzem, a Jóisten szeret engem, mert majd 30 év után letehettem a fehér köpenyt, és ma már az lehet a munkám, ami a hobbim. Sokat kell még tanulnom, de szeretném ezt az örökséget továbbadni és eloszlatni azt a tévhitet, hogy a hímzés elavult. A népi motívumkincs modern alapokra helyezve – egy kis színváltoztatással – a mai környezetbe is remekül beilleszthető. Fontosnak tartom, hogy az embereket visszavezessük a gyökereikhez, hogy lássák az örökségüket.

– Egy rózsamintával készült, horgolt terítő olyan romantikus csoda, amitől minden nő elájul – részletezi. – Szerencsére egyre többen jelentkeznek csipkehorgoló és hímző workshopjainkra. A hÍmzés kitartást, odafigyelést igényel. Úgy gondolom, Mária Terézia nem véletlenül vezette be a leányiskolákban a kézimunkát. Amellett, hogy fejleszti a finommotorikát, a színterápia fantasztikus hatásában is részesülhetünk. Kézimunkázni csak nyugodtan lehet. A mai rohanó világban, amikor mindenki siet valahova, sokszor azt sem tudja, hogy hova, mindenkinek szüksége lenne arra, hogy napi 1-2 óra kézimunkázás közben elcsendesedjen, vissza tudjon találni önmagához.

Kriszti elsősorban lakástextileket – terítőket, függönyöket, törölközőket – hímez, de van még egy nagy szerelme: a rececsipke-horgolás. Minél bonyolultabb egy horgolás és minél vékonyabb fonalból készül, annál nőiesebb. Eleink is használták a csipkét terítők beszegésére, Kriszti ezt továbbfejlesztette: törölközőszéleket díszít vele.

Kriszti társa a barátnője, a DekoRárium tulajdonosa, Tiba Andrea, akivel már több közös projektjük is volt, és remekül együtt tudnak dolgozni. A Kincsesház faragott ládái Kovács Alajos népi fafaragó keze munkái, a bútorok új ruhába öltöztetése pedig még Andira vár. A folyamatot látványfestés formájában valószínűleg majd a nagyközönség is nyomon követheti. Ám a Kincsesház alkotói ötletekből kifogyhatatlanok: már most telerakták programmal szinte a teljes jövő évi naptárat. Terveznek többek között sör-, bor-, sajt- és kávékóstolót, látványkaptárt, mézeskalácsbemutatót és a malomra épülő témanapokat, amelyeken bemutatják majd a még működőképes malomban az őrlés folyamatát, kézműves pékek bevonásával pedig a dagasztást és a sütést is.

Legnépszerűbb cikkek