| 2021. április. 29. | 2 perc olvasás

Bevált a stratégia – gazdasági fellendülés várható

Magyarországon és Sopronban is egyre magasabb a beoltottak száma, illetve ezzel párhuzamosan az oltási kedv is egyre magasabb. Tapasztalhatjuk, hogy fokozatosan megkezdődhetett a gazdaság újranyitása. A Mozaik vendége volt Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki az újranyitásról és a gazdasági intézkedésekről mondta el tapasztalatait.

Európa több országában próbálkoztak a második hullám utáni újranyitással, de miután nem volt elég beoltott, ezért hamar ott találták magukat, hogy a kis enyhítésnek meglettek a következményei. - mondta el Deák Dániel.

Ezzel szemben Magyarországon következetes volt a járványellenes stratégia. November és április között ugyanazok a szabályok voltak érvényben kisebb korrigálásokkal. Az oltási program felgyorsításába fektetett energiát a kormány. Az átoltottsági arány 40 százalékos a lakosság körében. Az első és második körös oltást nézve is az élmezőnyben foglal helyet Magyarország az Európai Unióban. Ennek köszönhető, hogy a védettek számára egy olyan nyitás indulhat meg, amelynek eredményeként nem kell attól tartani, hogy újra berobban a járvány. Így a védettségi igazolvánnyal rendelkezők igénybe vehetik az éttermek belső helyiségeit, a mozikat, színházakat, strandokat.

Az átoltottságot tekintve Magyarországon 40 százalékos eredményt értünk el, míg az európai uniós országok ennek csak a felénél járnak - mondta Deák Dániel.
A magyar kormány már tavaly novemberben elkezdte a vakcinák beszerzését, látva azt, hogy az EU-s beszerzések lassúak. A keleti védőoltások miatt sok támadás érte a kormányt, de az idő igazolta, hogy helyes volt a döntés, hisz Magyarország második az Európai Uniós országok között az átoltottsági szintet tekintve. Több ország is követi azt a tendenciát, hogy azoknak, akik már átestek a víruson vagy pedig be vannak oltva, ezáltal védettek, magasabb jogosultságot adnak bizonyos dolgokhoz. Ez a közösség érdekét szolgálja. Így a védettségi igazolvány szükséges a nagyobb szabadság eléréséhez.

Magyarország kormánya minden társadalmi csoportot igyekezett támogatni abban, hogy a járvány negatív hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsék őket. Kaptak támogatást a vállalkozók, a családosok, a nyugdíjasok, az orvosok is. Ez mind olyan intézkedés, amely a gazdaság fellendítését és az állampolgárokat segíti. Márciusi adatokat nézve elkezdett emelkedni a foglalkoztatottak száma, és csökkent a munkanélküliség. Ennek köszönhető, hogy Magyarországon jóval az uniós átlag alatt van a munkanélküliek száma. Az intézkedéseknek köszönhetően várhatóan az év második felére túl tud jutni az ország azon a gazdasági válságon, amit a koronavírus-járvány hozott magával.

A Mozaik című magazin műsor teljes adása megtekinthető itt.

Legnépszerűbb cikkek