| 2020. július. 7. | 1 perc olvasás

Bíróság elé állítják a soproni rendőrök által elfogott embercsempészt

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya befejezte egy olasz-egyiptomi férfi ellen indult ügy vizsgálatát, aki három illegális migránst akart Ausztria területére szállítani.

A soproni rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának információi alapján 2020. június 30-án 5 óra 20 perckor intézkedtek egy Mercédesz típusú gépkocsi vezetőjével és utasaival a 84-es számú főút 115. kilométerszelvényében. Az intézkedés megkezdése előtt az autó két utasa a forgalmi okból megálló járműből kiugrott és elfutott. A gépkocsiban a rendőrök egy magát szír állampolgárnak valló utast találtak, aki jogszerű magyarországi tartózkodását igazolni nem tudta. A járőrök a sofőrt és utasát elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket.

A szír migránst – meghallgatását követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a gépkocsi 39 éves sofőrjét – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, melynek során elmondta, hogy a későbbi utasaival egy budapesti étteremben ismerkedett meg, és részükre felajánlotta, hogy elszállítja őket a magyar-osztrák határhoz.

A megyei rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya az ügy vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és a keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

A rendőrség felhívja arra a figyelmet: a gyanúsításban szereplő bűncselekmény alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Legnépszerűbb cikkek