| 2022. március. 3. | 1 perc olvasás

Bírósági ítélet előtt állnak a hamis pénzzel fizetők

Két soproni boltban is hamis euróval fizettek azok a tettesek, akikkel szemben a nyomozást az elmúlt időszakban zárta le a Soproni Rendőrkapitányság.

- Az egyik sértett feljelentése alapján indítottuk a nyomozást 2020. május 2-án pénzhamisítás bűntette miatt. Egy soproni élelmiszerboltban fizetett hamis 20 euróssal egymást követő két napon két fiatalember, akik egy harmadik társuktól kapták az internetről rendelt álpénzt. Az első vásárlásnál még nem tűnt fel az eladónak, hogy nem valódi pénzt kapott, de a második esetben már gyanút fogott. Ekkor vizsgálták meg tüzetesebben az eredeti húsz euróshoz megtévesztésig hasonló fizetőeszközt. A feljelentést követően az elkövetőket sikerült hamar azonosítanunk, és elfognunk. Gyanúsítotti kihallgatásukat követően érkezett a kapitányságra egy újabb feljelentés, mely szerint egy másik soproni boltban is fizettek a hamis húszasokkal. Itt is csak a harmadik fizetés után vált gyanússá a használt fizetési eszköz. A két ügyet egyesítettük, és a tetteseket ezzel a cselekményükkel is meggyanúsítottuk – mondta el az estet kivizsgáló Henye Krisztián rendőr főtörzszászlós.

 

Henye Krisztián rendőr főtörzszászlós

- A boltosokat azért tudták a pénzzel megtéveszteni, mert ahogy azt a szakértői vizsgálat is kimondta: azok számára, akik nem foglalkoznak euró bankjegyekkel, nagyon nehéz megállapítani a különbséget, mivel mind színben, mind méretben és rajzolatban megegyeznek az eredeti 20 euróssal. Amikor a kezembe vettem az összegyűrt hamis bankjegyeket, tapintásra nekem sem volt feltűnő a különbség. A legszembetűnőbb a hamis bankjegy hátlapján látható „COPY”, azaz másolat felirat volt, azonban ezt a pénz átadásakor könnyen el tudták rejteni – folytatta az előadó.

- Az ügy alapján arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy minden esetben alaposan vizsgáljuk meg a fizetéshez használt pénzt, főként, ha nem a rendszeresen használt valutával egyenlítik ki a számlát. A pénzhamisítás bűntettét nemcsak a hamisító, hanem a hamis pénzt felhasználó is elköveti, amely elkövetése akár nyolc év szabadságvesztéssel is büntethető – zárta gondolatait a főtörzszászlós.

A Győri Járási Ügyészség a napokban vádat is emelt a két elkövetővel szemben.

Legnépszerűbb cikkek