Birtokba vehette a soproni zsidóság a felújított Új utcai Ó-Zsinagóga Ispotály épületét

Január közepén kezdődtek meg az Új utcai Ó-Zsinagóga épületének felújítási munkálatai, amelyet hitéleti célból, illetve oktatás céljából használhat a hitközség. Most már teljes pompájában elkészült az épület, így azt birtokba veheti a soproni zsidóság. Az ünnepélyes átadáson részt vett dr. Fedor Tibor, a Miniszterelnökség Egyházi Koordinációs és Kapcsolattartási Főosztályának főosztályvezetője, dr. Farkas Ciprián polgármester, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke.

Abban bíznak, hogy ennek a mostani beruházásnak köszönhetően még összetartóbbá válik a helyi közösség.

Dr. Fedor Tibor, a Miniszterelnökség Egyházi Koordinációs és Kapcsolattartási Főosztályának főosztályvezetője köszöntőjében elmondta:

"A holokauszt oktatása Magyarország nemzeti alaptantervének kötelező része. A kormány kiáll a hazai zsidó közösség mellett, támogatja a zsidó kulturális, oktatási és szociális intézményeket, a zsidó egyházakat. A magyar kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben."
Fotó: Griechisch Tamás

Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta:

"Sopronban egykor nagyon sok apró és nagyobb zsinagóga működött: a papréti zsinagóga vagy a Pro Kultúrával szembeni kis zsinagóga, de az elmúlt 70-80 évben nem volt igazi otthona a soproni zsidó közösségnek. A 60-as években bezárt a papréti zsinagóga, azóta pedig vándorlunk egyik helyről a másikra. Működött az imatermünk pincében, legutóbb padlástérben, most végre visszaköltözhetünk a soproni zsidó közösség középkori gyökereihez: ide, az Ó-zsinagóga melletti Ispotály épületbe. Az Ó-zsinagóga ugyan gyönyörű és hagyományosan megvan benne minden, ami egy zsinagógába kell, de mivel műemlék, csak nagyon ritkán használható. Az Ispotály épületében rendezkedtünk be most, amit egyrészt a vendégek éjszakáztatására, másrészt a betegek ápolására használtak 800 évvel ezelőtt. Kialakítottunk egy oktatási termet, így ha egy diákcsoport érkezik és szeretne megismerkedni egy zsidó vidéki közösség múltjával, hagyományaival, akkor le tudnak ülni, van mellékhelyiség, ruhatár."
Fotó: Griechisch Tamás

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kiemelte:

"Minden közösségben, minden társadalomban és minden vallásban nagyon fontos, hogy őrizzük a hagyományainkat, hiszen olyan örökségeket hordozunk magunkban és olyan örökségeket viszünk tovább, amelyekre aztán később építeni lehet. Fizikai értelemben is, mint itt az Ispotály épületnél és erkölcsi értelemben is, hisz egy egykori nagyon erős, vibráló zsidó közösségnek a maradéka próbál új életet teremteni magának, és ehhez kapott az önkormányzattól egy lehetőséget: hogy otthonra találjon itt, Sopron belvárosában."
Fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián polgármester beszédében elmondta:

"A soproni zsidóság több mint 800 éves. Sopron számos épített és kulturális emlékét őrzi a vallási közösségnek. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az 1921-es népszavazáson a zsidóság a magyar haza mellett tett hitet, hisz arra buzdítottak mindenkit, hogy Magyarország mellett tegye le a voksát. Úgy gondoljuk, hogy nagyon szép hagyatéka van itt, a városban a zsidó kultúrának. Továbbra is nagyban hozzájárulnak a város karakteréhez a soproni zsidóság által hátrahagyott épületek. Ezért ezt mi szeretnénk jobban megmutatni a hozzánk látogatóknak. A soproni zsidó hitközség egyre gyarapodik mind lélekszámban, mind egyéb tekintetben, ez nagyban köszönhető agilis vezetőjüknek, Büchler Andrásnak. Az önkormányzatnak nagyon jó a kapcsolata a hitközséggel, ezért az Ispotály épületét, ami az ő kulturális örökségük, rendelkezésükre bocsátottuk, és ezentúl itt élhetik meg a hitéleti tevékenységüket."
Fotó: Griechisch Tamás

Az Ispotály felújítására 20 millió forintot fordított az önkormányzat saját forrásból, ennek köszönhetően az épület belső terei, gépészete is modernizálódott, de megtartották az épület eredeti karakterisztikáját.

A polgármester ünnepélyesen átadta a város címerét is, amelyet elhelyeztek az épületben.

Fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: zsinagóga

Legnépszerűbb cikkek