| 2020. január. 7. | 2 perc olvasás

Biztonságos és egészséges a téli kerékpározás?

Télen is sokan döntenek úgy Sopronban, hogy kerékpárra pattannak. A szakemberek kiemelik: mivel a rendszeres testmozgás mindig fontos, ezért ez pozitív tendencia. Ugyanakkor a rossz látási- és útviszonyokat felvonultató leghidegebb hónapokban a biciklivel közlekedőknek fokozottan oda kell figyelniük, hogy megelőzhessék a baleseteket és az egészségügyi szövődményeket.

- Vannak megrögzött kerékpárosok, akik télen is biciklire pattannak. Számukra különösen fontos, hogy betartsák az orvosaik által adott tanácsokat – emelte ki dr. Kárpáti György háziorvos, aki hozzáfűzte: ha a hidegben valaki nem megfelelő felkészültséggel és felszereléssel ül fel a biciklire, annak akár súlyos egészségügyi következményekkel is kell számolnia.

A háziorvos szerint a hideg, fagyos időszakban elengedhetetlen a réteges öltözék, azonban ezek közül sem mindegyik ideális. - Fontos, hogy a viselet védje a menetszéltől a kerékpárost olyan módon, hogy megszűri a légáramlatot, így az már nem hűti le a közlekedő szervezetét – világított rá. - Az öltözéknek páraáteresztő képességgel is kell bírnia, mivel a testmozgás során a meleg öltözék alatt mindenképpen képződik izzadtság. Ez a hideg időszakban különösen veszélyes lehet nem megfelelő védettség esetén. Mindig tanácsoljuk azoknak, akik sportolnak, hogy az orrukon keresztül vegyenek levegőt. Léteznek azonban ma már olyan szájmaszkok, amelyek megszűrik a levegőt és ilyen módon megakadályozzák, hogy az hirtelen és hidegen érjen be a légzőszervbe – fejtette ki.

Dr. Kárpáti György háziorvos
Dr. Kárpáti György háziorvos

Dr. Kárpáti György továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy akik megfázással, vagy hasonló panaszokkal küzdenek, inkább kerüljék el az intenzív testmozgást – a leghidegebb hónapokra ez a javaslata különösen igaz.

A tél a kerékpárosok számára egyéb veszélyforrásokat is rejt: az utak könnyen változnak csúszóssá, a látási körülmények pedig rosszak. Ezért a rendőrség szakértői is óvatosságra intik az elszánt bicikliseket.  

- Az esztendő ezen időszakában délután 4 és 5 óra között már olyan sötét lehet, amely indokolja a lámpa használatát – emelte ki Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője. - Még ha délelőtt indul is el a kerékpáros, figyeljen arra, hogy legyenek nála a kerékpárja világítóberendezései. Ezeknek ellenőrizzék le az üzemképességét. Fontos tényező, hogy hidegben az elemek hamarabb lemerülhetnek, ezért nem árt, ha van a kerékpárosoknál tartalékban az energiaforrásból. Lakott területen belül ugyan nem kötelező a láthatósági mellény használata, azonban ezzel a pár száz forintos ruhadarabbal megmentheti a kerékpáros az életét – fejtette ki az osztályvezető, aki hozzáfűzte: mindenképpen figyeljenek a kerékpárral közlekedők is az útviszonyokra, hiszen a kerékpáron ülve fokozott veszélyt jelenthet egy havas, jeges szakasz.

Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője
Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője

Az orvosok és a rendőrség tanácsainak betartásával a télre jellemző szélsőségesebb körülmények közepette is megelőzhetőek a balesetek és az egészségügyi szövődmények.

Legnépszerűbb cikkek