| 2020. február. 17. | 2 perc olvasás

Böjte Csaba: nem hiszem, hogy vannak kezelhetetlen gyermekek

Soproni látogatása során a több ezer árvát gondozó szerzetes egy sokakat foglalkoztató kérdéssel kapcsolatban is megosztotta tapasztalatait: valóban nehezebb nevelni a mai gyermekeket?

- Szerintem a Jóisten ma is ugyanabból a fazékból gyúrja a gyermekeket, mint 2000 éve, vagy Szent István idejében - emelte ki Böjte Csaba. - Persze a megváltozott körülmények miatt mindenki másképp viselkedik. Például, ha nyáron erősen süt a Nap, már én is rövidnadrágot veszek, télen pedig nagykabátot. De azt gondolom, hogy ezt leszámítva ugyanazok vagyunk, mint elődeink, vagy amilyenek lesznek utódaink. Így nem hiszem, hogy lennének manapság nehezen nevelhető, vagy kezelhetetlen gyermekek. Elvégre is minden apróság Isten remekműve, az Úr pedig nem teremt selejtet - fejtette ki.  


fotó: Griechisch Tamás

Böjte Csaba atya már több mint 6000 gyermeket fogadott be sokéves tevékenysége alatt - így jócskán volt alkalma kitapasztalni azt, hogy miképpen lehet becsületes honpolgárt nevelni a növendékekből. - A hozzám kerülő gyermekek nagy része az utcáról jön, nagyon nehéz körülmények közül. Így az élet nyilván nem könnyű számukra. De azt látom, hogyha az ember leül velük szépen nyugodtan és türelmesen beszélgetni, megmutatja nekik, hogy milyen lehetőségek vannak, akkor a növendékek  szinte kivétel nélkül együttműködőek lesznek és lehet velük együtt dolgozni az életük helyes formálásában - osztotta meg velünk.


fotó: Griechisch Tamás

A szerzetes tehát kiemelte: az iránymutatás elengedhetetlen a gyermeknevelés során. - A mai apróságoknak is ugyanazok a motivációi, amik annak idején nekünk is voltak - világított rá az atya. - Jó dolog a focimeccsen gólt rúgni, ugyanis az ember szeret gólt rúgni, bajnok lenni. Ha reális utat tudunk mutatni a gyermekeknek, hogy miképpen győzhetnek a saját életük pályján, akkor ízig-vérig bedobják magukat. Tapasztalataim szerint az jelenti a legtöbb a problémát a jelenkor gyermekeinél, hogy túl sok lehetőség van manapság. Tehát, ha mondjuk én elültetek idén egy almafát és három év múlva azt mondom, hogy mégsem az alma az igazi, inkább szilvát vagy körtét szeretnék, ezért gyakorta cserélgetem a növényt, akkor soha semmiből sem tudok enni úgy igazán. Valahogy ki kell választanunk azt az 1-2 dolgot, amit igazán tudunk szeretni, például azt az egy lányt vagy fiút. Ha dolgozunk érte és kitartunk mellette, annek meg lesz az édes gyümölcse. Amennyiben csak vibrálunk és kapkodunk, abból csak feszültség, gond lesz. A kudarcélmények után pedig elkezdjük hibáztatni a világot, pedig csak mi nyúltunk mellé – világított rá.


fotó: Griechisch Tamás

Böjte Csaba a Házasság hete kapcsán a hitveseknek azt tanácsolta, hogy fogják meg a választottjuk kezét és éljenek tiszta szívvel, szeretettel. - Sokkal könnyebb így együtt, egymást boldogítva és segítve Isten országát és a nemzetünket építeni, mint duzzogva, civakodva és mindenben a hibát keresve – emelte ki az atya, aki hozzáfűzte: a szerető és dolgos családi környezet nagyon fontos a gyermek számára ahhoz, hogy boldog, becsületes és egészséges felnőtté cseperedhessen.

Legnépszerűbb cikkek