Boldogságfelmérés: egyre boldogabbak a magyarok

Az elmúlt években folyamatosan mérik az emberek boldogság szintjét világszerte. Az első kutatást az ENSZ rendelte el a nyugati világban. A felmérés arra keresi a választ, hogy miként változik a magyarok boldogság- és globális jóléti szintje.

2016 óta világszinten a magyarok a boldogsági listán a 91. helyről – jelentősen - a 62. pozícióba léptek előre – derül ki a World Hapiness Report 2019-es jelentéséből.

Az előző évekhez képest megyénkben általánosan nőtt a boldogság szint, ezzel a négy legboldogabb megye közé sorolhatjuk magunkat. A vizsgálat rámutatott, hogy a nők országszerte jobban érzik magukat a bőrükben, továbbá a legboldogabb korosztály a 36-50 év közötti, de az iskolai végzettség, az egzisztencia és természetesen az anyagi jólét is befolyásolja boldogságszintünket.

Magyarország boldogságtérképe 2019.
Magyarország boldogságtérképe 2019.
Kép: boldogsagkutatas.hu

Magyarországon a Boldogságkutatást Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke és Prof Oláh Attila, az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportjának vezetője indította el négy évvel ezelőtt.

Az általános felmérés mellett a kutatók egy boldogság térképet is szeretnének létrehozni, vagyis arra kíváncsiak, hogy melyik város, melyik térség lakói a legboldogabbak. Ezzel is szeretnék megdönteni az általános nézetet, hogy pesszimista, borúlátó nép a magyar.

Bagdi Bella és Oláh Attila
Bagdi Bella és Oláh Attila
Fotó: boldogsagkutatas.hu

A 2019-es vizsgálatban 17-89 éves férfiak és nők vettek részt 6770-en, Magyarország 832 településéről. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is. kiegészítésként arra vonatkozóan is történt vizsgálat, hogy a magyar lakosok mit tartanak a legjellemzőbb erősségeiknek.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

A kutatók arra bíztatnak mindenkit, töltsék ki a kérdőívet, hogy minél részletesebb, átfogóbb képet kaphassanak az országban uralkodó boldogság szintről, mindezt tudományos tényekre alapozva.

A felmérés természetesen online is elérhető, aki szeretné ezen az oldalon kitöltheti.

Legnépszerűbb cikkek