| 2019. június. 11. | 2 perc olvasás

Bőröndökbe csomagolt soproni sorsok

„Sopron és a Nagy Háború” címmel tartottak projektzáró rendezvényt, könyv- és kiállításbemutatót kedden a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárában. A rendezvényen meghökkentő és megrendítő életutakon keresztül ismerkedhettek az érdeklődők az első világháború és az azt követő időszak soproni történéseivel.

- Dr. Dominkovits Péter és csapata, a Soproni Levéltár fáradtságot nem ismerő munkával rendkívül igényes kiadványokat készített a nagyérdemű számára – emelte ki Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok. - A soproniak büszkék arra a kulturális és történelmi örökségre, amiben élnek. Az itt élőket ugyanis az első világháború és az azt követő tragikus események sem törték meg és az 1921-es népszavazással büszkeséget tudtak csempészni a borús korszakba is. A konferencián bemutatott remek munkák hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megismerhessük Sopront és az akkori folyamatokat – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Az első munka, amelyet bemutattak, a "Házi Jenő első világháborús naplói" című kötet volt. A trianoni és az azt követő időszak Sopron tekintetében meghatározó levéltárnokának kötetbe foglalt örökségét Hegedűs Elemér nyugalmazott ezredes mutatta be. - Olvasmányos könyv, amely a forrásokat ragyogó jegyzetekkel látja el, így mindenképpen megérthetjük a rendkívüli történeteket – világított rá Hegedűs Elemér. - Mivel a szerző korán kezdte vezetni a naplóját, ezért olyan érdekes eseményekkel kapcsolatban is tájékozódhatunk, mint a budapesti tüntetés a háború mellett. Érdekessé teszi a kötetet az is, hogy a szerző végig optimista volt a háborúval kapcsolatban, bízott a magyar katonák hősiességében – fejtette ki.  


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen megnyitották Tóth G. Péter „Sorspoggyászok – Karrierek, életutak, kereszteződések a Nagy Háború árnyékban, Sopronban” című kiállítását, amely dokumentumokon, fotográfiákon és mozgóképen keresztül mutatja be öt olyan jelentős soproni személy kalandjait, akik valamilyen módon részt vettek a háború folyamataiban, vagy dokumentálták azt. - Ettől lesz személyes a kiállítás, amelynek különlegessége, hogy öt életúton keresztül mutatja be a háború soproni eseményeit – emelte ki Tóth G. Péter történész. - Ezek a személyek Házi Jenő, Sopronyi-Thurner Mihály polgármester, Simon Elemér, a vöröskereszt helyi szervezetének megalapítója, Ifj. Munczy Béla, a feljegyzéseiről ismert cigányprímás és Becht Jenő, ismert író, aki az irodalom nyelvén dolgozta fel a háború történetét – fejtette ki.  


fotó: Griechisch Tamás

A kiállítás ősszel még látható lesz, hogy a diákok is szembesülhessenek a különleges, olykor megrendítő életutakkal. A konferencián bemutatták az „Egy soproni főispán a haza szolgálatában: Simon Elemér a Nagy Háborúban” című kiadványt is.  A tanácskozást Sopron Önkormányzata, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatták.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek