| 2022. szeptember. 22. | 1 perc olvasás

Bőven akad munka a kertekben

Az ősz az egyik legaktívabb időszak a kertészetben. Az első fagyok beköszöntéig fontos, hogy felkészüljünk a megváltozott időjárási körülményekre. Ahhoz, hogy a kertünk tavasszal hamar visszanyerje eredeti szépségét, mindenképpen szakszerűen és időben kell elvégezni a szükséges feladatokat.

A nyári hónapokat magunk mögött hagyva ismét elérkezett az őszi kerti munkák ideje. A zöldségek elraktározásához egy nem túl száraz, de nem is túl nedves, kellően hűvös, fagymentes helyiséget érdemes találnunk. Ősszel a talaj előkészítésre, a tápanyag-utánpótlásra és a lemosó permetezésre is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Fotó: Máthé Alexandra

Horváth Gábor, az ASZC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum tangazdaság-vezetője elmondta:

„A lemosó permetezés ilyenkor egy nagyon hasznos dolog. A következő évi növényvédelmi munkát jelentősen megkönnyítheti. A lemosó permetezésnél gyakorlatilag egy magasabb lémennyiséggel, magasabb dózissal dolgozunk, és ilyenkor már nincs jelentősége annak, hogy perzselést okozhatunk a növény zöld részein. Ha tehát a termést leszedtük és betakarítottuk, akkor ilyenkor a gyümölcsfáinkat lombhullás előtt lemosó permetezéssel érdemes lefújni.”

Fotó: Máthé Alexandra

Az őszi időszak a faültetések ideje, a gazdák ilyenkor szerzik be gyümölcsösük legújabb darabjait. A telepítésre szánt csemeték elhelyezése körül számos kérdés merül fel.

Fotó: Máthé Alexandra

„Az ősz alkalmas a gyümölcsfák telepítésére. Tehát ha rendelkezünk kerttel, és új gyümölcsfát szeretnénk telepíteni vagy esetleg pótolni,, akkor az őszi időszak sokkal alkalmasabb erre, mint a tavaszi. Ilyenkor körültekintő tervezés mellett, hogy milyen fafajta alkalmas a kertünkbe, szerves trágyázással együtt megfelelő ültetőgödröt ásva belehelyezhetjük a facsemetét, melyet ültetés után alaposan öntözzünk meg”- mondta Horváth Gábor tangazdaság-vezető.

Fotó: Máthé Alexandra

Az első fagyok beköszöntéig fontos, hogy a kert minden zugát felkészítsük a téli körülményekre.

Címkék: kert

Legnépszerűbb cikkek