| 2018. október. 9. | 2 perc olvasás

Bőven kerülhet minőségi hazai gesztenye az asztalra!

A mennyiségre nem lehet panasz az idei gesztenyeszezonban, azonban a szeszélyes időjárás több kihívás elé is állította a termelőket.

Az ősz beköszöntének egyik jele, hogy az érett gesztenyék hullanak le az egyelőre még gyér avarba. De vajon milyen termés bújik meg a burok alatt idén? - A tavalyi év kiváló terméssel kecsegtetett, úgyhogy bizakodva vártuk az idei hozamot – mondta Nagy Barna, őstermelő. - Ugyan idén rengeteg gesztenye termett, viszont a minőség hagy maga után némi kívánnivalót – fűzte hozzá az őstermelő, majd rávilágított arra, hogy minek köszönhető ez: a szeszélyes időjárásnak.

Hangulatkép egy Sopron melletti, közel száz esztendős ősgesztenyésből...
Hangulatkép egy Sopron melletti, közel száz esztendős ősgesztenyésből...
Fotó: Riba Szabolcs

A helyi szakemberek legyőzték a gesztenyét sújtó kórokozót!

- A telünk csapadékban szegényre sikeredett, ráadásul nem voltak tartósan hideg periódusok sem – tudtuk meg Nagy Barnától. - Ezek sajnos komolyan hátráltatják a termést. Viszont, nem mindig volt borús a helyzet, ugyanis a tavasz jóra sikeredett, két hetes virágzási időszakkal kecsegetetett– tette hozzá. Ez után azonban ismét beköszöntött egy olyan időszak, amely nem annyira kedves a gesztenyének: a nyár derekán volt egy forró, csapadékmentes periódus. - Ennek köszönhetően a gesztenyehullás közel kettő héttel hamarabb kezdődött, mint azt megszokhattuk, és még körülbelül 14 napig tart majd – emelte ki az őstermelő. Bőven kerülhet minőségi hazai gesztenye az asztalra.


Fotó: Riba Szabolcs

Ez részben annak is köszönhető, hogy a soproni szakemberek rendkívüli eredményességgel küzdenek egy, a gesztenyét sújtó kórokozó ellen. Ez az évszázados rengeteg húsz évvel ezelőtt majdnem elpusztult. Egy szakemberekből álló csoport azonban gátat szabott a folyamatnak, meggyógyították a növényóriásokat. - Örömmel jelenthetem, hogy ebben az Ágfalvánál lévő gesztenyésben nincs beteg fa – mondta büszkén Varga Mária, növényvédelmi szaktanácsadó, a csoport egyik tagja. - Ez azért is nagy szó, mert az ország többi részén nem ez a jellemző. Az eredményt sok ezer fa beoltásával értük el, mostanra pedig már azok a fák gyógyítják a többit, amelyeket kezeltünk. Ugyanis, a vírusnál erősebb, és gyorsabban terjedő oltás róluk száll tovább, széllel, rovarokkal egyaránt – fűzte hozzá. - Mostanra csupán néhány sarj beteg már, de ez sem jellemző – hangsúlyozta a szakértő, akitől megtudtuk azt is, hogy a gesztenyefa csupán betegségében növeszt sarjakat – így akar életben maradni.

Legnépszerűbb cikkek