| 2022. december. 24. | 1 perc olvasás

Bővült a megbízható szén-monoxid-érzékelők listája

Idén eddig 1170 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 179-en szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 17 emberen viszont már nem lehetett segíteni. Decemberben naponta átlagosan ötször hívják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, hetente öten szenvednek mérgezést.

A katasztrófavédelem weboldalán évek óta elérhető a megbízható és a kerülendő szén-monoxid-érzékelők listája. Külön listán szerepelnek a megbízható készülékek és azok is, amelyek működése nem felel meg az elvárt színvonalnak, így hamis biztonságérzetet adnak. A pozitív lista most új készülékkel bővült.

Akkor keletkezik a színtelen, szagtalan szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng van, például egy fűtőeszköz vagy vízmelegítő nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a gázkazán lehet veszélyes. Minden olyan fűtés és vízmelegítő, aminek lehet látni a lángját, elérhető az égéstere, forrása lehet a szén-monoxidnak. A levegő-utánpótláshoz nem elegendő, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni.

A szén-monoxidot emberi érzékszervekkel nem lehet érzékelni, sőt még az állatok sem képesek kiszagolni. A mérgező gáz jelenlétét csak érzékelővel lehet kimutatni. A katasztrófavédelem azt kéri mindenkitől, hogy csak olyan szén-monoxid-érzékelőt vásároljon, amelyik a pozitív listán szerepel. A szén-monoxid-érzékelőt a szén-monoxid lehetséges forrásától, vagyis a nyílt lángtól egy-másfél méterre, fejmagasságba célszerű helyezni. A készülékek nem örök életűek, szavatossági idejük van, amely minden érzékelőn fel van tüntetve. Ha ez lejárt, érdemes új készüléket vásárolni. 

 

Legnépszerűbb cikkek