| 2019. augusztus. 17. | 1 perc olvasás

Brennbergi Bányászbúcsú

Idén is megtartották a hagyományos Brennbergi Bányászbúcsút a településrészen. A rendezvény már több évszázadra nyúlik vissza, az itt élők azonban őrzik a bányászhagyományokat, így a koszorútánc és a búcsúfa állítása sem maradhatott el.

Igazi forgatag várta a Brennbergbányán lakókat a településrész búcsújában. A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak, a jelenlévők brennbergi táncokat láthattak. A Testvériség Néptáncegyüttes bemutatta a hagyományos koszorútáncot, amely már évszázadok óta a brennbergi búcsú egyik elmaradhatatlan produkciója.


fotó: Griechisch Tamás

A Brennbergi Bányéázbúcsún részt vett Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok is, aki kiemelte: ez a rendezvény a bányászokra emlékezik, ezért a hagyományokra való visszatekintést jelenti. Ezek a lokális rendezvények fontosak, hiszen ezek identitást erősítenek. A városi tanácsnok hozzátette: az önkormányzat folyamatosan fejleszti a településrészt, hiszen megújul a posta épülete, és játszótér is épül Brennbergbányán.


fotó: Griechisch Tamás

Táp Lászlóné, a településrész önkormányzati képviselője portálunk kérdésére elmondta: a XVIII. század közepétől egészen a XX. század közepéig folyt bányászat Brennbergben. A bányászat megszűnt, azonban a búcsú, mint rendezvény, és mint a hitélet része megmaradt. Az eseményt, mióta a templom áll a településrészen, mindig Szent István napjához, augusztus 20-ához kötik.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek