Brennbergi családi ház is szerepel a Média Építészeti Díja 2021 jelöltjei között

  2021. október 31. - www.sopronmedia.hu ( epiteszforum.hu)

Brennbergi családi házra is lehet szavazni a Média Építészeti Díja (MÉD) 2021 közönségszavazásán. Az Épület kategóriában egyaránt versenyeznek családi házak és középületek, új építésű munkák és felújítások, városi és vidéki házak. A közönségszavazáson október 31-ig lehet részt venni.

2020 elején, az időközben hat tagúvá bővült család elfoglalta brennbergbányai otthonát. A megépült ház hosszú tervezési folyamat eredménye, hiszen a megbízó házaspár 2016-ban kereste fel a tervező csapatot. A tervezés elejétől kezdve alapvető igényként jelentkezett részükről, hogy olyan házban szeretnének élni, amely képes alkalmazkodni életük jövőbeni változásaihoz.

A Partizan Architecture tervezőcsapata egy sajátos szabályrendszert hozott létre, amelynek segítségével olyan házat tudtak tervezni – a leendő használók aktív közreműködésével – ahol nincsenek előre definiált térkapcsolatok, így az épület képes alkalmazkodni a család életének jövőbeni változásaihoz. 

A megbízó legfontosabb motivációja az építkezésre a család folyamatos bővülésével párhuzamosan növekvő helyszükséglet kielégítése volt. Ahogy születtek a gyerekek és életük újabb és újabb szakaszába léptek, rövid időn belül többször is szükségessé vált lakásuk funkcionális átrendezése. Az egyes helyiségeknek megváltozott a rendeltetése, így például az eredetileg nappaliként használt helyiség közös gyerekszobává alakult, a nappali pedig kiszorult az ablaktalan hallba. A szülők arra számítottak, hogy a használati igények változása folyamatosan jelen lesz, sőt egyre nagyobb kihívások elé fogja állítani őket. Amíg kisebbek a gyerekeik, addig nagyrészt közösségi terekben töltik idejüket, később azonban egyre inkább szükségük lesz majd saját, privát térre. 

fotó: epiteszforum.hu

Az állandó rész biztosítja az épület működését; innen tárhatóak fel a helyiségek, itt történik a szintek közötti közlekedés, illetve ebben helyezték el a kiszolgáló funkciókat: a konyhát és a fürdőszobákat. A ház kerthez csatlakozó felében egy kétszintes tér található, amelyben a helyiségek mérete (magassági és alaprajzi értelemben egyaránt) szabadon alakítható.

A szülők a földszint egy részét jelölték ki nappaliként, amelyhez egy különálló kisebb zóna, a „lego-szoba" kapcsolódik. Ez a közösségi tér teljes mértékben gyerekek által felügyelt része, ilyen módon napközben a földszinten tudnak játszani a szülők közelében, viszont a nappali nem változik játszószobává. Ebbe a helyiségbe beépítettek egy lépcsőt (pontosabban egy mászókát), amely közvetlen kapcsolatot teremt az első emeleti gyerekszobával. Ezzel az alternatív közlekedési útvonallal létrehoztak egy vertikális „gyerekházat", amelynek emeletén az alvó- és tanulóterek vannak. Az emelet további helyiségeit a szülők privát terei, a hálószoba és a dolgozó foglalják el. A szabályrendszer az eddigi tapasztalatok alapján kellően szabad volt ahhoz, hogy a beköltözéskor befogadja a család térhasználati igényeit.  

fotó: epiteszforum.hu

A tervezők a szabályrendszertől azt várták, hogy a tervezés során a használó maga is tervezővé válik, hiszen a raszterhálóhoz igazodva szabadon dönthet a helyiségek elrendezéséről és méretéről. A megrendelő tervezési folyamatba való bevonásának másik eredménye, hogy elsajátította a rendszer szabályait, így a jövőbeli átalakítások során alkalmazni tudja azokat. Az épület ezáltal képes alkalmazkodni a használati igények változásához, így vélhetően védetté válik az időbeli avulással szemben.

A közönségszavazáson október 31-ig vehetnek részt, szavazni az alábbi linken lehet:

https://epiteszforum.hu/szavazas/med-2021-kozonsegdij

Borítókép; epiteszforum.hu 

Kérem, várjon... Kérem, várjon...