| 2022. április. 13. | 1 perc olvasás

Bronzkori nyakperec került elő a földből Fertőszentmiklóson

Egy tó kialakításakor bukkantak értékes tárgyra Fertőszentmiklóson. A családi ház telkén az ásások során feltehetően egy bronzkori nyakperecet találtak. A szakemberek szerint egy gyermek viseletének kiegészítője lehetett.

Fertőszentmiklóson, a Petőfi Sándor utcában egy kis tó ásásakor a régészek számára is érdekes leletet fedeztek fel. A területen korábban mezőgazdasággal foglalkoztak, de más hasonló korból származó tárgyat nem találtak.

fotó: SopronMédia

„Amikor megláttam a tárgyat, már tudtam, hogy egy páratlan leletre bukkantunk. A területen korábban mezőgazdasággal foglalkoztak, a szüleim is 16 éven keresztül művelték ezt a földet. A tó ásásakor az említett leleten kívül csak bronztörmeléket és apró fémtárgyakat találtunk. A szakemberek szerint a talaj felső rétegéből kerültek elő ezek a tárgyak” – mondta Nagy Sándor. 

Nagy Sándor a nyakperecet dr. Mrenka Attillának nyújtotta át. A Soproni Múzeum vezető régésze szerint, az első vizsgálatok alapján, a tárgy a kora bronzkor idejéből származhat.

fotó: SopronMédia

„A leletet először leltári számmal látjuk el annak érdekében, hogy bekerülhessen a Soproni Múzeum gyűjteményébe. Megállapítjuk a lelőhelyet, és megkezdődnek a természettudományos vizsgálatok, így az anyag összetételének arányairól tudhatunk meg hasznos információkat. Reményeink szerint néhány hónapon belül bekerülhet a múzeum új, állandó régészeti kiállításába ez az értékes lelet” – tudtuk meg dr. Mrenka Attilától, a Soproni Múzeum vezető régészétől.

A szakember szerint ez a nyakperec méretéből adódóan egy gyermek viseletének a kiegészítője lehetett.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek