| 2019. január. 18. | 1 perc olvasás

Búcsú az Árpádházi Szent Margit templomban

Pénteken volt az Árpádházi Szent Margit templom búcsúja, mely alkalmából rózsafüzér, litánia és a város papsága által celebrált ünnepi szentmise várta a híveket. A jeles estén adták át a Szent Margit-díjat is, amit posztumusz adományoztak Kerekes Attilának, a plébánia Tanácsadó Testülete tagjának, néhai városi főmérnöknek.

„Ne feledjétek: templomot építeni csak egyszer lehet az életben!” – mondogatta gyakran nekünk a plébánián, amikor 2009-től elkezdtünk közösen álmodozni egy jövendőbeli új templom születéséről a Lövérekben.  - így emlékezett meg nekrológjában Bognár István templomépítő plébános Kerekes Attiláról, aki tavaly január 11-én hunyt el.

- A szép Szent Margit-templom hívei és tanácsadó testülete, s különösen a gyászoló családtagok mellett gyászolják egykori munkatársai, akik a Lőver-Plannál, a Stettin Hungariánál, valamint Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában eltöltött évek alatt megtapasztalhatták tudását és emberségét, meggyőződéses hitét - emelte ki Bognár István.

Kerekes Attilát a Szent Margit templom búcsúján posztumusz Szent Margit-díjjal ismerték el, melyet Marics István plébános adott át a hozzátartozóknak.


fotó: Griechisch Tamás

Az Árpádházi Szent Margit templom búcsúján rózsafüzér, litánia és a város papsága által celebrált ünnepi szentmise várta a híveket, melyen közreműködött a Julianeum énekkara. A szentmise főcelebránsa Horváth István Balázs újmisés atya volt. Az eseményen a város részéről részt vett Dr. Fodor Tamás polgármester és Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok is.


fotó: Griechisch Tamás

A vesztett muhi csata után IV. Béla lányát,Margitot  a tatároktól elszenvedett vereség miatt felajánlotta Magyarország megmentéséért. Apáca lett és soha nem vonta vissza fogadalmát, pedig lett volna arra lehetősége. Árpád-házi Szent Margitot a keresztények az önfegyelmezés és keresztény szeretet példaképének tekintik. A szent nevét viselő lővereki plébánia korábban egy kis épületben, villában működött, amelyet egy új, modern templommal bővítettek ki. 2015. március 1-jén dr. Pá­­pai Lajos megyéspüspök szentelte fel az új Szent Margit tem­­plomot.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek