| 2021. február. 22. | 1 perc olvasás

Búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak

Az egyszer használatos műanyagokról szóló kormányrendelet július 1-től lép életbe Magyarországon. Az intézkedés legfőbb célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése. A tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

A rendelet értelmében tiltólistán szereplő termékeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni. Könnyebbséget jelent, hogy számos árucikknek mára már létezik természetes anyagból készült megfelelője. Ilyenek például az evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák), tányérok és az italkeverő pálcikák is; készülhetnek fából, ami megújuló erőforrás. Ha ragaszkodunk a szívószálhoz, ma már találhatunk fémből vagy papírból készültet. A fültisztító esetében is beszerezhetünk természetbarát pálcikákat, illetve olyat, amely tartós használatra készült. A listán olyan termék is szerepel, aminek hiányát jóformán nem is fogjuk érezni, ilyenek a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák.

Július 1-től a rendelkezés érvényes továbbá az expandált polisztirolból – közismertebb nevén hungarocellből - készült ételtároló edényekre, például dobozok tetővel vagy anélkül; az italtárolókra, beleértve a kupakjukat és a fedelüket is; illetve az egyszer használatos műanyag italtartó poharakra, beleértve azok tetejét és fedelét is.

Azoknál a termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használatuk korlátozásán lesz.

A röviden csak SUP (Single-Use Packaings) irányelvként emlegetett szabályozás alapvető célja a műanyagtermékek környezetre, valamint az emberi egészségre gyakorolt káros hatásának megelőzése és csökkentése, egyúttal a körforgásos gazdaságra való átmenet elősegítése. A körforgásos gazdaság irányába történő elmozdulás az elmúlt években az EU környezetvédelmi és gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb célkitűzésévé vált.

Legnépszerűbb cikkek