| 2021. július. 29. | 2 perc olvasás

Búcsúzik az élsporttól Cseh Laci

Az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, száztizenkétszeres magyar bajnok úszó utoljára szállt versenybe. A mostani az ötödik olimpia, amin indult. A tokiói olimpián hetedik helyen sikerült befejeznie a versenyt, és ezzel elbúcsúzni a pályafutásától. A felsorolt érdemei mellett Cseh László számtalanszor bizonyította, kiváló példakép a felnövekvő generáció számára.

Cseh László –, aki 200 méter vegyesen Pekingben ezüst-, Londonban bronzérmes volt – a negyedik idővel lépett tovább a tokiói olimpián a 200 méteres vegyesúszás pénteki döntőjébe. Laci a 8-as pályán. Az első hossz után még dobogós helyen fordult, de sajnos a mellúszásban elhúzott az átlagban 10 évvel fiatalabb mezőny. 

„Most vagyok a legfelszabadultabb, mindenféle teher nélkül megyek neki a döntőnek. Az biztos, hogy az utolsó úszásom során én minden tőlem telhetőt megteszek” - mondta a sportoló a verseny előtti napon.

A 35 éves úszónak ez volt az utolsó versenye, ugyanis visszavonul az élsporttól.

A Budapesten született sportoló, aki négy és fél éves korában tanult meg úszni, a Vörösmarty-gimnázium sportosztályában érettségizett, majd a Műszaki Egyetemen szerzett műszaki menedzser diplomát. Korábban felmerült, hogy esetleg Amerikában folytatja tanulmányait, de végül maradt Magyarországon.

Már fiatal korában egészségügyi nehézségek vetettek árnyékot későbbi karrierjére, ugyanis 11 éves korában asztmát diagnosztizáltak nála. Az akkori vizsgálatok megállapították, hogy tüdővolumene jóval kisebb versenytársainál, emiatt számára még nehezebb az úszás. Ez a kondíció nem sokáig vetette vissza az úszásban, ugyanis 2002-ben megszületett az első nemzetközi sikere is: a riesai rövidpályás Európa-bajnokságon bronzérmes lett 400 méter vegyesúszásban. Innentől kezdve folyamatosan jó eredményeket ért el, szinte nem volt olyan nemzetközi verseny, ahonnan ne éremmel érkezett volna haza.

Köztudott volt róla, hogy közvetlenül a versenyek előtt kopaszra borotválta a fejét, és így állt rajthoz. Fő száma korábban a hátúszás és a vegyesúszás volt, később a hátúszás helyett inkább pillangóúszásban indult el a versenyeken.

A 2004-es athéni olimpián a legfőbb éremesélyesek között volt, azonban az ötkarikás játékokat megelőző edzőtáborban egy rossz lépést követően eltörte a lábfejét. Ennek ellenére, állapotához képest így is kitűnő eredményeket ért el a görög fővárosban tartott világversenyen. Sérülése ellenére egy bronzéremmel, illetve 4., 6. és 7. helyezéssel fejezte be a versenyeket.

Érmek szempontjából a legsikeresebb olimpiája azonban a 2008-as pekingi olimpia volt. A 200 méteres és a 400 méteres vegyesúszásban, valamint a 200 méteres pillangóúszásban is olimpiai ezüstérmet szerzett. A 2016-os riói olimpián hármas holtversenyben szerzett ezüstérmet 100 méteres pillangóúszásban egyik legnagyobb riválisával, Michael Phelpsszel, valamint a dél-afrikai származású Chad le Closszal együtt.

Fantasztikus karrier az övé, egy igazi sportember, aki számtalanszor bizonyította, kiváló példakép a felnövekvő generáció számára.

Címkék: olimpia

Legnépszerűbb cikkek