| 2022. április. 24. | 2 perc olvasás

Bűn- és baleset-megelőzési programokkal várták szombaton Sopronban az érdeklődőket a városi kapitányság szakemberei

A Lővér Uszoda adott otthont a rendőrség „Házhoz megyünk” elnevezésű bűnmegelőzési programjának, a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola Szent György-napi rendezvényén pedig balesetmegelőzési foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők.

Tudatosan választottuk Rafai Zoltán szenior rendőr alezredes kollégámmal a helyszínt, mert tudtuk, hogy sok fiatal fordul meg szombatonként az uszodában, és a bűnmegelőzés egyik kiemelt célcsoportja pedig a fiatalkorúak. Minden alkalmat meg kell ragadni, hogy olyan fontos témákról beszéljünk velük, mint például a drogok és az internet veszélyei, továbbá, hogy milyen könnyen lehet egy diákcsínyből akár bűncselekmény, és mennyire fontos, hogy törekedjenek konfliktusaik erőszakmentes megoldására. A szokásos tesztek kitöltése mellett az érdeklődőknek lehetőségük volt kipróbálni két speciális szemüveget is, amivel a részeg, illetve a bedrogozott állapotot tudjuk szimulálni. Ez azért fontos, mert a fiatalok első alkalommal általában kíváncsiságból tesztelik a tiltott szereket, azonban ezeknek az eszközöknek a segítségével következmények nélkül kipróbálhatják, hogy milyen veszélyesek. A szemüvegek okozta feszültséget a rendőrség Alpha1 nevű programozható robotjával tudtuk feloldani – tájékoztatott az eseményről Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

Nem várt érdeklődéssel fordultak felénk az idelátogató felnőttek a drogprevenció területén, akiknek egy kisebb előadást kellett rögtönöznünk a témában. Az egyik legfontosabb, amit a szülőknek elmondtam, hogy vannak legális és illegális drogok is, de attól, hogy egy drog legális még nem jelenti azt, hogy az veszélytelen, ezért csak nagyon körültekintően, és a vonatkozó szabályok betartása mellett szabad fogyasztani – osztotta meg tanácsait az őrnagy.

A rendőrséget mindig szeretettel várják a Hunyadi János Általános Iskola Szent György-napi rendezvényén, ahol általában rengetegen megfordulnak. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy játékos, interaktív feladatok megoldásával szélesítsük a kicsik és nagyok balesetmegelőzéssel kapcsolatos tudását. A balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalás alapján lehetséges, azok elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat, ezért nagyon fontos, hogy minél korábban megismerjék és alkalmazzák ezeket a gyerekek. A KRESZ-tesztek megoldásán kívül az érdeklődők beülhettek egy igazi rendőrautóba, megnézhették a rendőrmotort, felpróbálhatták a lövedékálló mellényt, tesztelhették tudásukat a rendfokozatokat illetően, mindent összevetve igyekeztünk változatos programot nyújtani – mondta el Szabó Noémi rendőr zászlós , a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának a vizsgálója.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek