| 2023. február. 24. | 1 perc olvasás

Bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatává vált? Van segítség!

Már a feljelentés megtételénél érdemes kérni, hogy a rendőrség vegye fel az áldozatsegítő központtal a kapcsolatot. Minden év február 22-e a bűncselekmények áldozatainak a világnapja. Ha valaki valamilyen bűncselekmény sértettjévé válik, akkor értelemszerűen fel kell dolgoznia ennek hatásait. Normális emberi reakció, ha ilyenkor fizikai vagy lelki problémák jelentkeznek, emellett anyagi nehézségek is felléphetnek, ezek miatt is fontos azt tudni, hogy van segítség!

Aki Magyarország területén elkövetett bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatává vált, a rendőrségi eljárás során kérheti, hogy a rendőrség vegye fel az illetékes áldozatsegítő központtal a kapcsolatot. Már a feljelentés megtételénél, illetve később a kihallgatásánál is nyilatkoztatják a sértettet arra vonatkozóan, hogy igénybe kívánja-e venni ezt a szolgáltatást.

forrás: Soproni Rendőrkapitányság

Kámán-Németh Martina, a területileg illetékes Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora tartott továbbképzést 2023. február 23-án a Soproni Rendőrkapitányságon a bűnügyi eljárásokat lefolytató rendőröknek. A koordinátor hangsúlyozta, az áldozatsegítés célja, hogy az arra jogosult minél előbb megkapja az érdekérvényesítési szolgáltatást, ehhez nem kell személyesen megjelennie, ügyét teljes körűen tudják telefonon, e-mailen keresztül is intézni.

Az érdekérvényesítés közé tartozik a tájékoztatás, a jogi tanácsadás, az érzelmi segítség, valamint a kapcsolatfelvétel más szervekkel. Mindezeken túl a bűncselekmény okozta anyagi krízishelyzet enyhítésére azonnali pénzügyi segély is igényelhető, valamint az áldozati státusz igazolása is, ami további jogosultságok, mint például az ingyenes ügyvédi képviselet igénybevételéhez szükséges.

forrás: Soproni Rendőrkapitányság

Az ingyenesen hívható 06 80 225 225 áldozatsegítő vonalat a hét minden napján éjjel-nappal lehet hívni. További tájékoztatás a www.vansegitseg.hu oldalon található.

Legnépszerűbb cikkek