| 2023. július. 14. | 1 perc olvasás

Bűnmegelőzési „Road Show” - Védelem vidéken!

A kisebb falvakba látogatottak el a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei, hogy hathatós tanácsokat adjanak. A program során a résztvevőknek lehetőségük nyílt kérdezni a szakemberektől, és fontos tanácsokat kaptak a hatékony bűnmegelőzéssel kapcsolatban. Emellett az internet veszélyeire is felhívták a figyelmet.

Rafai Zoltán rendőr alezredes és Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy a hét elején a kisebb lélekszámú települések lakosaihoz látogatott el, azokhoz, akik a Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén élnek. A program során a résztvevők a hatékony bűnmegelőzésről tájékozódhattak. A rendőrök többek között a megelőző vagyonvédelem kiemelt jelentőségét hangsúlyozták, rámutatva, hogy még akkor is be kell zárni a kertkapukat és házajtókat, amikor otthon tartózkodnak, vagy csak rövid időre kimennek a hátsó kertbe. Mindez vonatkozik az autókra is: mindig zárják be az ajtókat és az ablakokat, még akkor is, ha csak pár percre hagyják magára a járművet, emellett soha ne hagyjanak benne látható helyen értéktárgyakat.

Az otthonunkban sincs biztonságban a "rejtekhelyekre" dugott készpénz, kivéve, ha azt egy rögzített és zárt széfben tároljuk. Nagyobb összeget mindenképpen jobb egy pénzintézetbe helyezni. Értékes tárgyainkról, ékszereikről érdemes fényképet készíteni, és feljegyezni az azonosításukra szolgáló jellemzőket.

A szakemberek az internet veszélyeire is felhívták a figyelmet, hiszen az online visszaélések bárhol bekövetkezhetnek.

Tanácsaik szerint:

Soha ne kattintsunk olyan fizetési linkekre, amiket e-mailben, SMS-ben vagy más üzenetküldő alkalmazásban kaptunk! Amikor az interneten vásárolunk, mindig legyünk körültekintőek! Az áron alul kínált termékeket csak akkor vásároljuk meg, ha személyesen is megtekinthetjük őket! Ne felejtsük el azonnal törölni azokat a linkeket, amik "nyereményt" ígérnek! Ugyanígy ne dőljünk be azoknak a telefonhívásoknak sem, amikben egy bank biztonsági szakembere segítséget ígér egy jogtalan tranzakció miatt! A közösségi médiában csak azokkal chateljünk, akiket személyesen is ismerünk!

A Soproni Rendőrkapitányság szakértőinek megfontolandó útmutatása mindannyiunknak:

Vigyázzunk magunkra és értékeinkre, legyünk óvatosak az interneten!

Borítókép forrása: Soproni Rendőrkapitányság

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek