| 2023. november. 21. | 1 perc olvasás

Büntetőfékezett a busz előtt - a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy 54 éves férfi ellen, aki büntetőfékezett a távolsági busz előtt.

A vádirati tényállás szerint az 54 éves terhelt 2023 júniusában, hajnalban Sopronban haladt járművével. A férfi veszélyesnek ítélete azt, ahogy a buszmegállóból elindult mellette a távolsági buszjárat, és ezt dudálással jelezte is a buszvezetőnek. Ezután a vádlott 40 km/h sebességgel haladt közvetlenül a busz előtt, mikor minden ok nélkül hirtelen olyan intenzitással fékezett, hogy járműve kerekei nyomot hagytak az útburkolaton. A buszsofőr azért, hogy az ütközést elkerülje szintén fékezni kényszerült, és ettől a leszállásra készülődő, álló utasok közül többen elestek, egy ülő utas pedig nekiesett az előtte lévő ülésnek. A buszon 40 utas utazott.

A buszsofőr megállt, és a fényszóró felvillantásával, hangjelzéssel és a vészvillogó használatával jelezte a kialakult veszélyhelyzetet, de a vádlott a helyszínről elhajtott.

Az esemény során egy utas nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása minősített esete miatt emelt vádat a terhelt ellen. Vele szemben a halmazati szabályok alapján négy és fél évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a terheltet a járásbíróság határozott ideig tiltsa el a közúti járművek vezetésétől.

Az érdemi döntést várhatóan a Soproni Járásbíróság fogja meghozni az ügyben.

Legnépszerűbb cikkek