| 2016. május. 13. | 1 perc olvasás

Büntetőfeljelentés a fakivágás miatt

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mindvégig következetesen képviseli azt a városi érdeket, hogy a Hársfa sor 7. szám alatt található Zettl Lőver villa és annak kertje jelenlegi formájában maradjon az utókor számára – mondta sajtótájékoztatóján dr. Fodor Tamás polgármester.

Sopron önkormányzata 33/1999. (XII.8.) számú rendeletében szabályozza a helyi jelentőségű természeti értékek védelmét. Az említett terület ennek hatálya alá tartozik.

A terület a Lőveri kertkultúra erdő-díszkert elegy korszakának tipikus alkotása, mely jellegének megvédése alapvető kötelességünk. A természet védelméről szóló törvény általános irányelveit követve elvárás, hogy a védett természeti értékek és a védett természeti területek károsodását megelőzzük, elhárítsuk, a bekövetkezett károsodásokat csökkentsük.

Az elmúlt időszakban a hivatal természetvédelmi szakhatóságként nem járult hozzá sem az indokolatlan fakivágásokhoz, sem a terület megosztásához. Mindegyik esetben a természeti értékek védelmét tartottuk szem előtt, az elutasító döntést a hivatal erre alapozta.

Dr. Fodor Tamás polgármester a bejelentéskor.
Dr. Fodor Tamás polgármester a bejelentéskor.

Mindezek ellenére a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal másodfokú hatóságként új eljárásra kötelezte, illetve megsemmisítette a soproni jegyző elsőfokú elutasító határozatát.

Az említett ingatlanon a ténylegesen beteg, balesetveszélyes növények eltávolításán túl, engedély nélkül több faegyedet is kivágtak. A tulajdonos a fapótlási kötelezettségének a mai napig nem tett eleget.

Helyi védettségű természetvédelmi területen engedély nélküli fakivágás történt, ezért ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett a Polgármesteri Hivatal.

A Zettl-Langer villa
A Zettl-Langer villa
Fotó: Szeniczei Patrik

Legnépszerűbb cikkek