| 2021. április. 14. | 1 perc olvasás

Burgenland nem hosszabbít a lezáráson

Április 19-én véget ér a regionális zárlat, Burgenland nem követi Bécs és Alsó-Ausztria példáját, ahol május 2-ig meghosszabbították a lockdown-t, jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök. A lakosságot azonban gyakrabban teszteltetnék.

A döntés értelmében jövő hétfőn ismét kinyitnak az iskolák és a nem alapvető cikkeket árusító boltok és szolgáltatások, a kijárási korlátozás pedig ismét csak éjszaka lesz érvényes. A személyes érintkezésre vonatkozó országos korlátozások viszont továbbra is fennmaradnak.

A koronavírus-járvány terjedése az utóbbi időben jelentősen lassult Burgenlandban. a fertőzésszámok csökkennek, ami idővel az intenzív osztályokra nehezedő terhelést is enyhíti majd. A tartományfőnök arra kérte a lakosságot, hogy viselkedjenek továbbra is felelősségteljesen.

A kijárási és nyitvatartási korlátozások megszüntetésével a tartományi vezetés a lakossági tesztelés gyakoriságát szeretné tovább növelni. A jelenléti oktatásban résztvevő diákoknak a jövőben heti háromszor, a pedagógusoknak pedig kétszer kellene koronavírus-tesztet végeztetniük. A Gazdasági Kamarával (WKÖ) történt egyeztetés után pedig arra kérik a munkahelyeket, hogy ösztönözzék a munkavállalók heti kétszeri, önkéntes teszteltetését.

Minden bizonnyal hiba lenne a járványkezelést fekete-fehér képként szemlélni, és csak nyitásban vagy zárásban gondolkozni, mondta Hans Peter Doskozil. A politikai vezetésnek a lakossággal közösen kell megtanulnia, hogyan viselkedjenek felelősen a járvánnyal szemben. Ha ugyanis a rendszeres tesztelés, a maszkviselés és a távolságtartás szabályait nem tartják meg, nem hoznak eredményt – figyelmeztetett Burgenland tartományfőnöke.

A tartományi kormány a további lazítási terveit Nezsiderben/Neusiedl am See és Pándorfalván/Parndorf próbálja majd ki. A két település alkotta tesztrégióban újabb tesztutcákat nyitnak. A cél a lakosság 60-80%-ának heti kétszeri szűrése, így pontosan követhető majd az enyhítések hatása is.

Ha viszont a lazítások nyomán újból gyorsulni kezd a járvány terjedése, ismét megálljt kell majd parancsolni, emlékeztetett a tartományfőnök.

Az április 1-je óta érvényes, szigorított határrezsimről önálló jogszabály rendelkezik. Az a burgenlandi lazításoktól függetlenül, várhatóan május 31-ig érvényben marad.

Borítókép forrása; internet 

Legnépszerűbb cikkek