Burgenland szigorít a kis határátlépőknél

Ausztria hazánkkal szomszédos tartománya Burgenland, táblákkal kijelölve korlátozza illetve tiltja meg több helyen a személyautók, buszok és motorok forgalmát, a két országot összekötő 60 határátkelő közül 35 helyen.

A döntés értelmében több határátlépőn csak gyalogosan, kerékpárral, traktorral vagy éppen lóháton lehet ezentúl átkelni, amit az osztrák hatóságok a jövőben ellenőrizni is fognak.   Igaz, ezek az átkelési tiltások eddig is több helyen "érvényben" voltak, azonban tábla és ellenőrzés illetve kontroll eddig nem volt, de most az új döntés értelmében erre nagyobb hangsúlyt fektet az osztrák hatóság és büntet is. 

A döntés hátterében az áll, hogy szomszédaink a forgalmat szeretnék átirányítani a jobban ellenőrzött nagy határátkelőhelyekre, amit azzal  indokolnak, hogy a szövetségi kormány további hat hónapra kiterjesztette a határellenőrzést Magyarországra és Szlovéniára, egészen pontosan 2019 májusáig, így tovább szigorítják a belépést Ausztriába.  

Ezeket a fokozott ellenőrzéseket egyébként még  "átmenetileg" vezették be 2015-ben a migránsok nagy számú átkelése miatt -  a schengeni egyezmény ellenére - amit most meghosszabítottak. 

Osztrák hírportálok információi szerint, azok akik megszegik a most bevezetett tiltórendelkezéseket és szabálytalanul kelnek át valamelyik ilyen táblával ellátott határátkelőn, akár 2180 eurós - közel 700 000 forintos - büntetésre is számíthatnak.  

 

Az osztrák közmédia felsorolása szerint az alábbi határátlépőket nem érinti a korlátozás, melyek közül azonban jó tudni, hogy az ágfalvi határátlépő csak időszakosan járható gépjárművel 2015 márciusa óta: 

 

Andau – Jánossomorja
Bildein – Pornobati
Deutsch Jahrndorf – Rajka
Deutsch Schützen – Pornóapáti
Deutschkreutz – Kópháza
Eberau – Szentpéterfa
Gaas – Szentpéterfa
Halbturn – Várbalog
Heiligenbrunn – Pinkamindszent
Heiligenkreuz I – Straße – Rábafüzes
Heiligenkreuz Wirtschaftspark – Szentgotthárd
Klingenbach – Sopron
Lutzmannsburg – Zsira
Mogersdorf (Zollhausstraße) – Szentgotthárd
Moschendorf – Pinkamindszent bzw. Szentpéterfa
Nickelsdorf Bundesstraße
Nickelsdorf Autobahn – Hegyeshalom
Nikitsch – Sopronkövesd
Nikitsch – Zsira
Pamhagen – Fertőd
Rattersdorf – Kőszeg
Rechnitz – Bozsok
Sankt Margarethen – Fertőrakos (Sopronpuszta)
Schachendorf – Bucsu
Schattendorf – Ágfalva 

 

Legnépszerűbb cikkek