Centenáriumi zászló a kamara székházán

A hűségszavazás 100 éves jubileumára készülve dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere az 1921-es népszavazás tiszteletére készíttetett centenáriumi zászlót adományozott a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarának.

A zászlót, ami azóta már a kamara Deák téri székházán lobog, Horváth Vilmos elnök és Magas Ádám, a Kereskedelmi Tagozat elnöke vette át.

Az átadást követő beszélgetésen a kamara elnöke megemlékezett arról, hogy közel 100 évvel ezelőtt a trianoni békediktátum végrehajtására készülve a közhivataloknak, a polgári és katonai igazgatásnak, így a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarának is készülnie kellett a városból történő kimenekítésre, amiről a korabeli feljegyzések is tanúskodnak.

A kamara közgyűlése 1921. augusztus 15-i döntése alapján a székhely Szombathelyre került, és maradt is 139 napig, egészen december 23-ig, amikor a kereskedelmi miniszter engedélyezte a kamara „ősi székhelyének” ismételt elfoglalást.

A szombathelyi kamara vezetése a következőképpen reagált a fentiekre: Sopron nem utolsósorban a Kamara felvilágosító munkája segítségével végleg magyar maradt „S ez nagyobb érdek, mint az, hogy Szombathely kamarai székhely maradjon.”

Így a Kamara visszatérhetett székházába, az 1902-ben épített Lacker Kristóf utca 5. szám alá, ahol egészen 1948-es államosításig működhetett.

Legnépszerűbb cikkek