| 2016. április. 14. | 1 perc olvasás

Commodore 64 és társai

A Commodore 64, az Atari, a ZX Spectrum, az Amiga és társai, a személyi számítógépek hőskorát idézi az interaktív, retrószámítógép-kiállítás. A Nyugat-magyarországi Egyetem Ligneum látogatóközpontjában rendezték be a tárlatot, amelyet május 5-ig lehet megnézni.

– Három kollégám, név szerint Várnagy Géza, Sági Zsolt és Németh Tamás néhány héttel ezelőtt megkeresett azzal az ötlettel, hogy a ’80-as évek számítógépes világát idéző gyűjteményüket közkinccsé tennék – kezdte Csizmadia Zoltán, a NYME informatikai igazgatója. – Ezek a ma már megmosolyogni való számítógépek nagyon is fontos szerepet játszottak a számítástechnika fejlődésében. Volt olyan asztali számítógép, mellyel otthon a gyerekek játszottak, az apukák pedig próbáltak BASIC-ban programozni vagy éppen ők is játszani. De ugyanaz a processzor, amely az otthoni gépben dolgozott, irányította a félelmetes Pershing rakéták vezérlőrendszerét is. Így talán érthető, hogy miért is voltak ezek a gépek az úgynevezett COCOM-listán, amely lényegében egy csúcstechnológiai termékeket tartalmazó feketelista volt.

A Commodore C64 volt a nyolcvanas évek emblematikus asztali számítógépe, amelyből több mint 25 millió darabot gyártottak. Kijelenthető, hogy mindaz, ami ma a számítástechnikát jelenti nekünk, otthoni felhasználóknak, az közvetve vagy közvetlenül ennek az igen csúnya, „kenyeresdoboznak” is becézett, 64 kByte (!) memóriával rendelkező, írógépre emlékeztető ketyerének köszönhető. Ma már nagy cégek komoly menedzserei azok az egykoron óvodáskorú gyerekek, akik az Aztec Challenge, a Pitstop, az Impossible Mission, az Oil Imperium és a nagy klasszikus, a Wizard of Wor játékok révén ismerkedtek meg a számítógéppel. A C64-ek a bécsi számítástechnikai üzletekből bekerültek az otthonokba, rákapcsoltuk őket a tévékre, gyerekeink elkezdtek szoftvereket csereberélni és másolni. Ez nagyban elősegítette azt, hogy végül eljussunk a mába, az okostelefonok világába. A kiállított darabok közül a legrégebbi az 1978-as gyártású Pong játékgép, míg az 1994-es Amiga a „legújabb” modell. Az interaktív kiállítás előzetes bejelentkezéssel május elejéig látogatható.

A megnyitón a Handler- és Hunyadi-iskola tanulói vettek részt, akik ki is próbálhatták a retró számítógépeket és játékokat

Legnépszerűbb cikkek