| 2021. május. 13. | 1 perc olvasás

Covid védettségi applikáció okostelefonra

Egy újabb fejlesztéssel igyekeznek kényelmesebbé tenni az állampolgárok életét. A plasztikkártya mellett hamarosan megjelenhet az okostelefonra letölthető applikáció, mellyel igazolni lehet a koronavírus elleni oltás tényét- jelentette be Szentkirály Alexandra kormányszóvivő.

Elkészült egy telefonos alkalmazás, amivel igazolni lehet majd, hogyha valaki megkapta az oltást. Ennek az élesítése még nem történt meg, de várhatóan a következő időszakban ez is meg fog valósulni. Az alkalmazás célja az, hogy egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson azoknak, akik a koronavírus elleni védőoltást megkapták, hogy annak az igazolására akár androidos, akár iOS-es mobiltelefonnal meglegyen a módjuk. Ez az applikáció úgy működik, hogy az EESZT-ből (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) szerzett adatok alapján láthatóvá teszi a koronavírus elleni védettséget.

Az alkalmazás az oltott nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védelmét vagy annak a hiányát jeleníti meg. Az adatok hitelesítése egy QR-kóddal történik majd, melynek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni. Ez az EESZT Covid alkalmazás. Az alkalmazást az EESZT-ben való regisztráció után lehet majd letölteni. Ehhez be kell majd lépni az EESZT-nek a lakossági portáljára egy úgynevezett KAÜ azonosítóval. Ez tartalmaz egyébként ügyfélkapus azonosítási lehetőséget is.

Az ügyfélkapu létesítése esetében is igaz az, ami a védettségi igazolványok ügyintézésénél, tehát hogy személyesen, időpontfoglalás nélkül lehet a kormányablakokban intézni. A regisztráció már néhány lépést elvégezve alkalmazásra késszé teszi az applikációt. Itt majd meg kell adni egy 6 jegyű PIN-kódot, és utána már csak a PIN-kódot kell a telefonunkon használni ahhoz, hogy láthatóvá váljon az oltással kapcsolatos információ. Mind a plasztikkártya, mind a mobilapplikáció alkalmas tehát az oltás tényének az igazolására. Ha viszont valaki a korábbi betegségből eredően jogosult védettségi igazolványra, akkor ezt csak plasztikkártyával jelezheti majd a továbbiakban is - monda Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

 

Borítókép forrása:pixabay.com

 

Címkék: covid

Legnépszerűbb cikkek