| 2020. október. 29. | 2 perc olvasás

Crescendo - A komolyzene népszerűsítése és megismertetése a célja a hangverseny sorozatnak

A komolyzene népszerűsítése céljából szervezik meg idén is a Crescendo komolyzenei sorozatot a Liszt központban. A tizenkettedik alkalommal megrendezett programsorozat idei évadában élvonalbeli szólisták és kiváló karmesterek kíséretével csendülnek fel a klasszikus dallamok.

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is megszervezi hagyományos hangverseny sorozatát a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. A szervezők idén is népszerű klasszikusokkal és rövid történetekkel próbálják megismertetni és közelebb hozni a komoly zenét az érdeklődőkhöz.  

- Több mint 10 éve szervezi meg a Pro Kultúra a Crescendo hangverseny sorozatot. A népszerű klasszikus dallamokat rövid történetek kísérik majd így próbáljuk közelebb hozni a hallgatókhoz ezt a műfajt ami sokak számára talán távoli. Az idei négyes sorozatban négy fiatal művész, mutatkozik be a közönségnek. Az első szolistánk Bábinszki Gergely lesz aki önálló zongoradarabokat is játszik. A januári koncertünkön Holpár Anna fuvolaművész lép fel, a későbbiekben pedig Horváth Ábel és Bóna Márton zongorajátékát is hallhatják a résztvevők – emelte ki Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese.

Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus zenekar művészeti vezetője
Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus zenekar művészeti vezetője
Fotó: Fodor regina

Az idei bérlet a Boszorkánykonyha című hangversennyel veszi kezdetét, ahol Ravel, Brahms és John Williams művei is felcsendülnek. A koncerten Bábinszki Gergely, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatójának zongorajátékát is hallhatják a résztvevők.

- Én nem zenész családból származom, viszont a szüleim és a nagyszüleim is szeretik a zenét. A testvérem hegedűlt és ezek után kezdtem el zongorázni. Közel 20 évig tanított Ferenczy Éva, tanárnő, aki sokat segített a zenei pályám elindításában – emelte ki Bábinszki Gergely, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója .

 Bábinszki Gergely, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója
Bábinszki Gergely, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója
Fotó: Fodor Regina

A koncertsorozat keretében ismert rajzfilmsorozatok szimfonikus feldolgozásait, virtuóz romantikus zongoradarabokat, illetve Kodály Zoltán és Liszt Ferenc szimfonikus műveit is meghallgathatják a résztvevők.

Legnépszerűbb cikkek