| 2019. július. 4. | 1 perc olvasás

Csak a Fertő-parton nő hazánkban ez a növény!

A Fertő-part száraz gyepjeinek és gyomtársulásainak ritka védett növénye a barázdás csüdfű, amely csak itt található meg hazánkban. Épp most ontja apró bíboros és kékeslilás virágait. Hazánkban védett faj, egy szál virágjának eszmei értéke 50 ezer forint.

Sokak számára ismeretlen ez a fűféle, a pannóniai – pontusi – délszibériai elterjedésű fajáról sokáig a szakemberek is hiányos ismeretekkel rendelkeztek róla. De az elmúlt évek kutatásai során Keszei Balázs, Király Gergely és Takács Gábor többfelé megtalálta a Fertő magyar oldalán is ezt a növényt.

- Korábban úgy gondolták, hogy ez a fűféle Magyarországon kizárólag a Fertőrákosi Kőfejtőnél található meg – kezdte így Takács Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park természetvédelmi szakreferense. - De mivel a határ túloldalán előfordul szikes területeken is, ezért 2001-ben elkezdtük mi is ilyen élőhelyeken kutatni. Nagyon gyorsan sikerrel jártunk: az elmúlt 18 évben nagyjából 6 lelőhelyet találtunk – részletezte a szakreferens, aki hozzáfűzte: a lágyszárúból mindösszesen körülbelül 3000 tő él Magyarországon.

A barázdás csűdfű egyik olyan hazai növényritkaságunk, amely épp most, június és júliusban ontja apró és világos, bíboros- vagy kékeslila virágait. A legjelentősebb állományok a Hanság főcsatorna töltésén, a határárok mezsgyéjén és a Fertőújlaktól Apetlon felé vezető kerékpárút mentén találhatóak. Szigorúan tilos leszedni, egy virág eszmei értéke ugyanis 50 ezer forint.

A felvételek forrása: Fertő-Hanság Nemzeti Park 

Legnépszerűbb cikkek