A magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár

Szombat délelőtt Kormányinfót tartott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő. A kormányinfón elhangzott: a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre marad a 480 forintos benzinár.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője bejelentette, hogy a százhalombattai finomító leáll karbantartás miatt, a leállást nem lehet tovább halasztani. Egyik lehetőség a stratégiai készletek felszabadítása, míg a másik az üzemanyagimport. A szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy lesz-e később elég kőolaj. Csak annyit szabadítanak fel a stratégiai készletből, nagyjából az egynegyedét, ami a hazai fogyasztás egy részét fedezi - mondta a miniszter.

Nagyon fontos, hogy a lakossági fogyasztók esetében fenn tudják tartani a 480 forintos árat - hangzott el a kormányinfón. Július 29-én megkezdődött a százhalombattai finomító karbantartása, ami a magyar felhasználás 100 százalékát adta. A megjelenő rendelet a készlet felszabadításról azt fogja tartalmazni, hogy 184 millió liter dízel és gázolaj kerül felszabadításra. Ez a teljes készlet egynegyede - tette hozzá.  

A gázárról azt mondta a miniszter, hogy alternatívákat kell találni. Minden eszközt meg kell vizsgálni, így a lignittermelés és a Mátrai Erőmű blokkjainak az újraindítása tervben van. Újraindulhat a barnakőszén bányászata, és a tűzifát sem lehet kivinni az országból - tette hozzá. 

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy augusztusban 155 kilotonna, azaz 184 millió liter dízelolajat szabadítanak fel. A felszabadított készlet a stratégiai gázolajkészlet 38 százaléka, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig együttesen a 24 százaléka.
Ha az Európai Unió energia-veszélyhelyzetet hirdet, az nyílt beismerése lesz annak, hogy Európa háborús gazdaságra áll át - mondta a miniszter. Hozzátette: mindez szószegés lenne azon politikusok részéről, akik korábban azt állították, hogy a háborúnak nem lesz hatása Európára. Emellett komoly nehézséget is jelentene a háztartások és az európai gazdaság számára, utóbbit recesszióba is lökheti.
Kijelentette ugyanakkor: Magyarország, bár nem szavazta meg, kénytelen lesz betartani a 15 százalékos gázfelhasználási csökkentést és képes is lesz erre.
Szólt arról is, hogy minden rövid vagy hosszú távon megvalósítható eszközt meg kell vizsgálni a gáz kiváltására, "a gáztól valóban menekülni érdemes". Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a 200 dollár feletti gázár egész Európában hátrányt okoz a globális versenyben, és továbbra sincs jele az ukrajnai háború gyors lezárásának.
Szólt arról, hogy az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs dolgozik a lehetőségeken, a lignittermelés növelésén és a Mátrai Erőmű leállított blokkjainak újraindításán. A barnakőszén-bányászatot is újraindítaná a kormány, és elrendelte, hogy tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból, emellett az erdőgazdaságokat a kitermelés növelésére utasították.
Gulyás Gergely beszámolt az aszály-veszélyhelyzettel foglalkozó operatív törzs létrejöttéről is, amely már javaslatokat is tett a kormánynak, sőt döntéseket is hozott. Közölte: ezeken az utolsó simításokat végzik, tájékoztatást róluk Nagy István agrárminiszter ad majd vasárnap.

Legnépszerűbb cikkek