| 2021. november. 9. | 1 perc olvasás

„Csak egy hűséges szolgája urának” címmel jelent meg könyv Lehár Antalról

A Lehár 145 emlékév keretében mutatták be Sopronban a „Csak egy hűséges szolgája urának” címmel megjelent kötetet Lehár Antalról, amelyben először olvasható magyarul a Sopronban született ezredes naplója a császári és királyi 106-os gyalogezredről.

A Lehár Antalnak emléket állító könyvet kedden délután a Széchenyi István Városi Könyvtárban mutatták be. A kötetben olvasható a soproni születésű ezredes részletes életrajza, első világháborús katonai pályafutása, ahol kimagasló katonai tevékenységének méltó elismerésére a Katonai Mária Terézia Rend lovagkeresztjét, valamint a Tiszti Arany Vitézségi Érmet kapta.

A könyvet Hegedűs Elemér nyugállományú honvéd alezredes mutatta be, aki a Lehár Antalról készített tanulmányaival segítette a könyv létrejöttét. – Sopronban emlékeznünk kell azokra a katonákra, akik tettek azért, hogy a hadsereg történetébe beírják a nevüket. Életben kell tartani a történetüket, tudatni kell, hogy ők voltak, és milyen tetteket vittek véghez. Ezért tartom fontosnak, hogy Lehár Antalról mint soproniról, mint egy magas rendfokozatú katonáról, mint Mária Terézia lovagjáról megemlékezzünk – emelte ki Hegedűs Elemér. 


fotó: Griechisch Tamás

A könyvbemutatón köszöntőt mondott Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere, aki kiemelte, hogy Sopron mindig kiemelkedő katonai város volt, ami becsülettel szolgálta hazáját, ezért is csatlakozott a település februárban a Lehár 145 emlékév programsorozatához. Ennek a megkoronázása a Lehár Antalról készült könyv soproni bemutatója. 


Február 21-én indult el a Lehár Antal  emlékév. A Sopronban született ezredesről idén közel harminc eseménnyel emlékeznek meg Vas, Zala, és Győr-Moson-Sopron megyékben, valamint a határon túli területeken, Ausztriában.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek