| 2022. augusztus. 3. | 1 perc olvasás

Csak helyieket engednének át a Schattendorf-Ágfalva határon

Tovább korlátozná az autóforgalmat a Schattendorf/Ágfalva határátkelőn Somfalva/Schattendorf vezetése, írja a BVZ. A cél az lenne, hogy az átkelőt csak helyiek és a szomszédos Ágfalva autósai használhassák, így csökkentve a jelentős átmenő forgalmat. A törekvést magyar oldalon is támogatnák.

Néhány évvel ezelőttig földút kötötte össze Ágfalvát Schattendorffal, majd egy EU által finanszírozott  program részeként aszfaltos út épült a két település között. Hamar felismerték a környékbeli munkavállalók, hogy ez az út jelentősen rövidebb mintha a klingenbachi határátkelő felé kerülnének, ezzel mind a magyar, mind az orsztrák falvak átmenő forgalma jelentősen megnőtt.
2015-ben a zaj és forgalom miatt korlátozták a határátkelési lehetőséget,  azóta hétköznapokon 5:00 és 8:00, valamint délután 16:00 és 19.00 között zárva tart a határ. A cél az ingázók másfelé terelése volt, de mint Thomas Hoffmann, Somfalva polgármestere a BVZ-nek elmondta: ez egyáltalán nem valósult meg. Az utóbbi években sok munkáltató igazodott a határzárhoz, és engedte meg dolgozóinak a későbbi munkakezdést. Másrészt sokan a határ magyar oldalán hagyják autóikat, majd átsétálnak, és a somfalvi temető parkolójában leparkolt autóval mennek tovább. Az ingázók tehát igazodtak a helyzethez, a forgalom pedig maradt szinte ugyanakkora.

Thomas Hoffmann, Schattendorf polgármestere szerint olyan intézkedés szükséges, amivel ténylegesen csökken majd a forgalom, a terveik szerint a jövőben a határátkelésben csak a két településen lakcímmel rendelkezők járműveivel lehet részt venni. A tervek szerint automata rendszámfelismerő sorompót telepítenek majd. Ezeken a járműveken kívül csak kerékpárosok, gyalogosok és mezőgazdasági haszongépjárművek hajthatnak át majd a határon.

Borítókép: burgenland.orf.at
Forrás: https://volksgruppen.orf.at/

 

Legnépszerűbb cikkek