| 2019. július. 24. | 2 perc olvasás

Csak őshonos halfajtákat telepítenek a lövői horgásztóba

Különleges, nagy gondosságot igénylő projektbe vágott bele a Lövői Horgász Egyesület a község önkormányzatának támogatásával. Céljuk egy Magyarország őshonos állat- és növényfaunájához hű tó kialakítása, amelynek segítségével bemutathatják a természet kincseit és azt is, hogyan kell megőrizni azokat.

- A tóban jó ütemben zajlanak a biológiai folyamatok, úgyszólván érik a víz – vázolta fel a folyamatokat Schreiner Tamás, a Lövői Horgász Egyesület elnöke Hollósi Gábor polgármesternek.  Madarak, szitakötők, méhek és különleges növények, például pompás virágok már nyüzsögnek a tónál, azonban halak még csak elvétve hasítják a vizét – még csupán próbaképpen engedtek pár uszonyost bele. Jelenleg azon igyekeznek a szakemberek, hogy ideális legyen népesebb halállománynak is a víz ökoszisztémája – ez az állapot jövő tavaszra várható.

Hollósi Gábor, Lövő polgármestere és Schreiner Tamás, a Lövői Horgász Egyesület elnöke
Hollósi Gábor, Lövő polgármestere és Schreiner Tamás, a Lövői Horgász Egyesület elnöke

- Addigra mintegy egy éves víz lesz itt, mindenféle olyan hasznos élőlényekkel, szerves és szervetlen anyagokkal, amelyek révén a halak jól érezhetik majd magukat az állóvízben – emelte ki Schreiner Tamás. - A tóba csak őshonos halakat telepítünk, például pontyot és keszegféléket, de szeretnénk aranykárászt és compót is a vízbe beköltöztetni, ugyanis ezek a felettébb szép, régi magyar halfajok kiszorulóban vannak mindenhonnét. Emellett telepítünk ragadozókat, süllőt és csukát is a tóba, mert ezek természetes keretek között tudják szabályozni az állományt – fejtette ki.

Az egyesületnek régi álma válik valóra a tóval – nem csupán a szórakozás miatt. Segítségével szélesebb körökkel ismertethetik meg a páratlan magyarországi a természeti kincseket, a környezetünk védelmét előtérbe helyezve. A hasonló projektekre szigorú előírások vonatkoznak, amelyeket a tó kezelői be is tartanak – még a telepítendő növényfajok mibenlétére is nagy gondot fordítanak.

- Meghatározott nád, sás és gyékény fajtákat telepítünk majd az állóvízbe – osztotta meg velünk az elnök. - Külön engedéllyel sulyomféléket is helyezhetnénk a tóba, de valószínűleg nem fogunk, ugyanis bár látványos ez az úszónövény, de nagyon szapora, gyorsan terjed. A növények kiválasztásánál az az elsődleges célunk, hogy védelmet és otthont nyújtsanak a halaknak – emelte ki.

A tó kivitelezését Lövő önkormányzata is támogatja. - Megkereste egy lelkes, szakértő csapat önkormányzati testületünket azzal kapcsolatban, hogy igény lenne egy horgásztóra a községben – idézte fel Hollósi Gábor, Lövő polgármestere. - Megalapítottak a Lövői Horgász Egyesület, az önkormányzat pedig közben meghányta-vetette a projektet és úgy döntött, hogy támogatja azt. Ugyanis a tó által új értékkel természeti és szabadidős, ezáltal turisztikai értékkel bővülhet a településünk – indokolta.

Az önkormányzat és az egyesület a jövőben tervezi egy biciklis pihenő építését is a tóhoz. Emellett egy tündérkertet is szeretnének az állóvíz mellé építeni, amiben őshonos magyar gyümölcsfajtáknak adnának otthont. A tó és környezete építései terület, bemenni tilos. 

Borítóképünkön: Schreiner Tamás a tó eddigi legnagyobb vízállását mutatja

Legnépszerűbb cikkek