| 2018. március. 26. | 2 perc olvasás

Csalók a vízmű munkatársainak adják ki magukat!

A vízmű munkatársainak adják ki magukat csalók, így férkőznek be idős emberek lakásába. Az elkövetők kihasználják az idős emberek kedvességét, majd elterelve a figyelmüket, ellopják a pénzüket. A rendőrség azt javasolja: idegeneket semmiképpen se engedjünk be a lakásunkba!

- Időről-időre felbukkannak olyan elkövetők, akik az időseket veszik célba – hívta fel a figyelmet Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. - Behatolnak a hajlott korú emberek otthonába, rokonszenves modorukkal beférkőznek a bizalmukba, majd elterelik a figyelmüket, és ellopják a pénzüket – tette hozzá.

Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója
Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója

- Nemrégiben felmerült egy olyan, újfajta elkövetési mód, amikor csalók kiadják magukat a vízmű alkalmazottjainak, és különböző ürügyekkel bebocsájtást kérnek, például azzal, hogy szeretnék leellenőrizni a vízórát, vagy a nyomást – mondta a kiemelt bűnmegelőzési előadó, majd rávilágított a szomorú tényre: az áldozatok legtöbbször hajlott korú emberek. A tettesek kihasználják azt, hogy az idősek szeretnek beszélgetni.

Nagyon fontos szabály az, hogy idegeneket ne engedjünk be a lakásunkba!
Nagyon fontos szabály az, hogy idegeneket ne engedjünk be a lakásunkba!

A rendőrség szakértői szerint nagyon fontos, örök érvényű szabály az, hogy idegeneket ne engedjünk be a lakásunkba. Illetve, legyünk körültekintőek, és ellenőrizzük a bekéredzkedni kívánók kilétét. - Ha valakik arra hivatkoznak, hogy a vízmű alkalmazottjai, akkor az állításuk valóságtartalmának mindenképpen nézzünk utána – javasolta Babelláné Lukács Katalin. - Ha az illetők csak úgy megjelentek hirtelen, joggal élünk a gyanúval, ugyanis a szolgáltató minden esetben előre egyeztet időpontot az érintettekkel, mielőtt kiküldi a szakembereit a helyszínre – mondta még. Ha félünk attól, hogy átverés áldozatává válhatunk, akkor kérjük meg a váratlanul érkezőket, hogy jöjjenek vissza másik időpontban, és akkorra kérjük meg családtagunkat, hogy ő is legyen jelen a látogatás során. - Semmiképpen se engedjük meg, hogy az otthonunkba betoppanók eltereljék a figyelmünket, mindegyiküket folyamatosan tartsuk figyelemmel – hangsúlyozta a kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

A szakemberek azt is javasolják, hogy észszerűbb az összegyűjtött pénzünket a bankban tartani, mivel a megtakarításunk ott nagyobb biztonságban van.

Legnépszerűbb cikkek