| 2023. június. 22. | 1 perc olvasás

Csekély az esély a Titanichoz tartó, eltűnt tengeralattjáró utasainak megmentésére

A Titanic roncsainak közelében eltűnt Titan nevű tengeralattjárót már négy napja keresik, eddig sajnos sikertelenül. Bár kedden felcsillant a remény, amikor a nap folyamán dübörgő hangot mért több eszköz is a Titanic irányából, mostanra valószínűnek mondható a tragédia.

Vasárnap reggel indult útnak a Titan tengeralattjáró, hogy a fedélzeten utazók szemügyre vehessék a Titanic roncsait. Az út mindössze két óra lett volna, azonban a tengeralattjáró a merülést követően egy óra 45 perccel elveszítette a kapcsolatot a felszíni anyahajóval.

A fedélzeten öten indultak útnak, Paul-Henri Nargeolet, egykori francia haditengerészeti parancsnok, Hamish Harding üzletember és Shahzada Dawood pakisztáni származású üzletember és fia Suleman. Az utasoknak már csak csütörtök reggelig maradt levegőjük, mivel a hajó úgy lett tervezve, hogy 96 órán át tartó oxigénellátásra legyen képes.

A keddi nap folyamán egy szonárral felszerelt amerikai felderítő repülő észlelt először fél órás időközönként ismétlődő dübörgő hangokat a víz alól, majd később szonárbóják és más repülőgépek, illetve hajók is vették a hangjeleket.

A tengeralattjáró felderítésére több kutatócsoport is indult. Az Egyesült Államokból, Kanadából és Franciaországból is mentőalakulatok igyekeznek felkutatni még idő előtt az eltűnt merülőhajót, azonban hatalmas nyílt tengeri területet kell átfésülniük. Ha a merülőhajó még a vízben van, az sem biztos, hogy abból a mélységből fel tudják majd hozni, hiszen, ha a Titanic közelében van akkor az az jelenti, hogy majdnem 4000 méter mélyről kell kimenteniük a bajba esetteket. Ilyen mélységből való mentésre azonban még sosem volt példa.
 

A mentéshez mélytengeri robot is csatlakozott. Az amerikai haditengerészet kérésére pedig francia kutatóhajó érkezett a területre helyi idő szerint szerda este. Minden forrás megerősítette, hogy a merülőhajó oxigéntartaléka csütörtök kora délutánig biztosít levegőt az utasok számára.


Forrás:

https://www.theguardian.com/uk-news/2023/jun/19/titanic-tourist-submarine-missing-north-atlantic
https://edition.cnn.com/americas/live-news/titanic-missing-sub-oceangate-06-21-23/h_f754b58d937aafdf943da1424d89b602
https://www.portfolio.hu/global/20230621/viz-alatti-hangokat-eszleletek-a-titanicnal-eltunt-tengeralattjaro-utan-kutato-mentoalakulatok-623024
https://hu.euronews.com/2023/06/21/dorombolest-eszleltek-a-szonarok-a-titanic-kornyekerol-egy-nap-maradt-a-tengeralattjaro-ki

Legnépszerűbb cikkek